احتمالا برای شما هم پیش آمده که بابت عدم نوسانگیری خود را سرزنش کرده باشید. با وجود چرخههای اقتصادی، فراز و فرودهای فراوانی نیز در بورس رخ میدهد. بر همین اساس رفتار سرمایهگذاران و استراتژی آنها نیز بایستی با توجه به شرایط منعطف باشد.
در ابتدای کار با نوسانگیری بیشتر آشنا شویم:
بازار بورس در روندهای بزرگ خود عموماً در دل این چرخه رفتار میکند و سرمایهگذاران نیز برای هر مرحله بایستی استراتژی متفاوت داشته باشند.
نوسانگیری در 2 مقطع زمانی میتواند سرمایهگذاران را به بازدهی مناسب برساند:
1) در مقطع انباشت
مقطع انباشت با توجه به زمانبر شدن و عدم امکان کسب بازدهی بزرگ در بازار، فرصت مناسبی را پدید خواهد آورد که سرمایهگذاران در محدودههای کمریسک به کسب بازدهیهای کوچک 5 تا 10 روی آورند.
2) در روند نزولی
طبیعتاْ در روند نزولی، خروج از بازار و کنار نشستن بهترین تصمیم خواهد بود؛ اما شناخت این روند و داشتن استراتژی و پلن صحیح سرمایهگذاری کار دشواریست. بنابر این در صورت تمایل به فعالیت داشتن در بازار در روندهای نزولی بایستی از ریز موجهای صعودی که در میان روند نزولی پدیدار میشوند استفاده کرد و نوسانهای کوچک گرفت. طبیعیست که در این حالت نسبت به مقطع انباشت ریسک بیشتری بر دوش نوسانگیر خواهد بود!
حال باید بررسی کرد برای نوسانگیری که پیشنیازهایی لازم خواهیم داشت.
اگر تصمیم دارید در نوسانگیری حرفهای شوید لازم است بدانید پیش از هر مهارتی حداقلهای فردی را دارید یا خیر! این پیشنیازها شامل موارد زیر میباشد:
نوسانگیری نیازمند رصد لحظهای بازار است؛ زیرا فرصتهای نوسانگیری در لحظه شکل گرفته و در لحظه هم از بین میرود. بنابراین اگر امکان آنلاین شدن روزانه در زمان بازار را ندارید؛ بایستی دور نوسانگیری را خط بکشید یا زمانبندی خود را طوری تنظیم کنید که هر روز ساعت 9 تا 12:30 بتوانید به رصد معاملات بپردازید.
نوسانگیری بیش از هر سبک معاملاتی دیگر، نیازمند رفتار کنترل شده است. اگر شما فردی هستید که با مشاهده معاملات روزانه دچار هیجان، استرس و عجله میشوید، توصیه میکنیم فکر نوسانگیری را از ذهن خود دور کنید. رفتار منطقی و کاملاً کنترلشده شرط لازم برای ورود به دنیای نوسانگیری خواهد بود و اگر شما واجد این شرط نباشید بهترین ابزارها نیز برای شما کارایی نخواهد داشت.
با وجود اینکه نوسانگیری در برخی برهههای زمانی مناسب است اما فراموش نکنید که تغییر روند اصلی بازار بهگونهای رقم خواهد خورد که کمتر کسی متوجه آن میشود. در چنین شرایطی مدیریت سرمایه و تخصیص بخش مناسبی از کل سرمایه شما به نوسانگیری اهمیت بالایی پیدا میکند چرا که نبایست کل سرمایه را وارد فرآیند نوسانگیری نمود.
حال اگر شما فردی هستید که شرایط فردی بیان شده را تا حد مطلوبی دارا هستید، باید بدانید مهارتهای مهمی نیز برای نوسانگیری لازم است که البته عمدتاً اکتسابی و قابل آموزش خواهد بود.
معاملهگری یکی از سختترین شغلهای دنیا محسوب میشود. حال در بین معاملهگران نیز سختترین کار را نوسانگیران خواهند داشت. فشار عصبی و هیجان بالا در فضای نوسانگیری نقش ابزار و مهارتها را پررنگتر میکند. در ادامه با 3 ابزار و مهارت کاربردی لازم برای نوسانگیری آشنا خواهید شد:
با توجه به اینکه نوسانگیری نهایتاً به معاملات چند روزنه منتج میشود لذا نقش تحلیل بنیادی و تکنیکال بسیار کمتر از نقش رصد لحظهای تابلو معاملات است. بنابراین دانش تابلوخوانی اولین دانش و مهارتیست که افراد برای نوسانگیری بایستی در آن مسلط شوند. بطور مثال توجه ویژه به قابلیت نقدشوندگی سهام مدنظر برای نوسانگیری و امثال این موارد بشدت اهمیت دارد. (قابلیت نقدشوندگی چیست؟)
برای تسلط بر تابلوخوانی ویدئوها و دورههای آموزشی مختلفی در سطح فضای مجازی وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید.
نوسانگیران جهت پوشش حداکثری رصد معاملات خود از ابزارهای مختلفی استفاده میکنند که مرسومترین آنها فیلترنویسی است. فیلترنویسی در واقع تابلوخوانی را سیستماتیک کرده و به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید در زمانی کوتاه به تمامی تغییر و تحولات موجود در بازار دسترسی پیدا کنید و فرصتی را از دست ندهید.
به زبان ساده، فیلترنویسی کمک خواهد کرد تا بهترین فرصتهای نوسانگیری را در دل بازار کشف کنید. علاوه بر این فیلترنویسی در دوری از رفتار هیجانی بسیار کمککننده خواهد بود و معاملهگران را از تعصب دور خواهد کرد. برای یادگیری فیلترنویسی نیز منابع و رفرنسهای مختلفی موجود است که با جستجویی کوتاه میتوانید به آنها دسترسی یابید. فیلترنویسی بصورت پایهای در سایت tsetmc.com قابل اجراست.
پاشنه آشیل بسیاری از نوسانگیران و البته وجه تمایز خبرگان این حوزه مدیریت کردن موقعیتهای معاملاتی است. پایبندی به حدضررها (حدضرر چیست؟) و جابجا کردن آنها و همچنین شناسایی به موقع سود، از جمله مهارتهایی است به سادگی موارد قبل به دست نمیآید. آمیختهای از دانش تکنیکال و روانشناسی بازار لازم است تا افراد بتوانند بهترین تصمیمات را در حوزه مدیریت موقعیت معاملاتی خود اخذ کنند.
چند نکته کلیدی که بایستی نوسانگیران مدنظر قرار دهند:
1) نوسانگیری با کل سرمایه و تک سهم شدن اشتباه مهلکیست که میتواند ضربه بزرگی به سرمایهگذار وارد کند. بنابراین دقت کنید که به هیچ وجه بیش از 40درصد سرمایه خود در بورس را وارد نوسانگیری نکرده و همان میزان را نیز بین چند گزینه مناسب تقسیم کنید.
2) با توجه به تغییر رفتار بازار و فعالان آن در برهههای زمانی مختلف، فاکتورهای مورد توجه برای نوسانگیری نیز در گذر زمان تغییر میکند؛ به طور مثال چند سال پیش با رصد قدرت خریدار و فروشنده حقیقی (قدرت خریدار و فروشنده حقیقی چیست؟) در معاملات، فرصتهای نوسانگیری مناسبی قابل استخراج بود اما امروزه این نسبت به تنهایی کارایی لازم را نداشته و بایستی در کنار سایر ابزار مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین نوسانگیران بایستی دانش و مهارت خود را دائماً بهروز نگه دارند.
3) اگر پس از ورود به فضای نوسانگیری و حتی موفقیت در آن متوجه شدید که روزانه متحمل فشار عصبی شدیدی میشوید، باید آگاه باشید که این فشارها کماکان ادامهدار خواهد بود و ممکن است به زندگی شما آسیب جدی وارد کند.
4) همانطور که در ابتدا گفته شد، نوسانگیری تنها در برخی مواقع گزینه مناسبی خواهد بود و زمانی که بازار وارد روند صعودی بزرگ میشود نوسانگیران بازندگان بازار خواهند بود و دستشان از سودهای بزرگ بازار دور خواهد ماند.
در انتها لازم به ذکر است که جهت کسب مهارتهای لازم نوسانگیری، میتوانید از دورههای آموزشی تهیه شده در آکادمی فیندو بهرهمند شوید. سرفصل این دورهها و معارفه آن بصورت رایگان از طریق لینکهای زیر در دسترس میباشد:
نظرات