زمانی که فردی تصمیم به سرمایهگذاری مثلا در بورس را دارد، میتواند تمام سرمایهاش را فقط به خرید یک سهم اختصاص دهد یا اینکه کل پول خود را به خرید انواع مختلف سهمها تخصیص دهد. اگر راه دوم را انتخاب کند به اصطلاح گفته میشود که پرتفو تشکیل داده است.
پرتفو یا سبد سرمایهگذاری به گروهی از داراییهای مالی مانند سهام، اوراق قرضه، ارزها و... میگویند. به ارزش ریالی پرتفو هر فرد هم ارزش پرتفو میگویند.
برخی به اشتباه تصور میکنند همین که پرتفوشان شامل تعداد داراییهای زیادی باشد پرتفو تشکیل دادهاند. به عنوان مثال فردی که سرمایهاش 100 میلیون تومان است و 80 میلیون تومان آن را به سرمایهگذاری در یک سهم اختصاص داده است و باقی پول خود را تعداد 20 سهم خریداری کرده است در حقیقت نمیتوان گفت که پرتفو تشکیل داده است. تشکیل پرتفو اصولی را دارا میباشد که باید به آنها توجه شود.
ترکیب داراییها در یک پرتفو به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهمترین آنها میزان ریسکپذیری سرمایهگذار و افق زمانی سرمایهگذاری او است.
هنر اصلی سرمایهگذار اختصاص پول خود به ترکیب سرمایهگذاریهایی است که همبستگی دارایی آنها پایین یا منفی باشد.
در حقیقت سبد سرمایهگذاری شما باید شامل داراییهایی با ریسک و قابلیت نقدشوندگی متفاوت باشد تا در صورت نیاز به پول بتوانید بخشی از پرتفو خود را به راحتی به وجه نقد تبدیل کنید.
دلیل اصلی تشکیل پرتفو تقسیم ریسک میان داراییهای مالی متفاوت است. به عبارتی با این کار زمانیکه یک دارایی زیانده است، کل سرمایه فرد تهدید نمیشود و با سود احتمالی که باقی داراییها به همراه خواهند داشت ضرر جبران میشود و یا به حداقل میرسد. به همین دلیل است که باید همبستگی بین داراییهای موجود در پرتفو پایین باشد.