دریافت کد بورسی این روزها به یکی از دغدغههای اصلی افراد عادی جامعه تبدیل شده است.در این مقاله تلاش شده است تا روند بورسی شدن مردم در 10 سال اخیر بررسی شود.
رشد ۴۰۰ درصدی شاخص کل بورس در دو سال اخیر نشاندهنده استقبال از بازار سرمایه و حجم نقدینگی زیادی است که در این مدت روانه بازار شده است. بازدهی سرمایه، رکوردشکنیهای پیدرپی شاخص کل بورس، ثبت آمارهای جدید در ارزش معاملات خرد و رشد قیمت سهام مبادلهشده در بازار سهام از یک سو و همچنین رکود حاکم در بازارهای دیگر (ملک، طلا، سکه و ارز) سبب شده تا تعداد زیادی از سرمایهگذاران به سوی بازار بورس سوق داده شوند.
به منظور بررسی میزان اقبال سرمایهگذاران جدید به بازار بورس، نگاهی به میزان رشد تعداد کدهای بورسی در ۱۰ سال اخیر خواهیم داشت:
براساس آخرین آمار سازمان بورس اوراق بهادار، تا پایان سال ۹۸، بیش از ۱۱ میلیون و پانصد هزار کد بورسی صادر شده است که نشاندهنده ورود تعداد زیادی کد اولی به بازار بورس است. البته بسیاری از این کدها معاملاتی را انجام ندادهاند و تنها برای دریافت وام مسکن از طریق بورس کد بورسی گرفتهاند.
تیم خبر فیندو در مقالهی وام مسکن از طریق بورس چگونه امکانپذیر است؟ به طور کامل به روند دریافت وام مسکن از طریق بورس پرداخته است؛ پیشنهاد میشود این مقاله را مطالعه کنید.
به منظور بررسی دقیقتر از افراد فعال در بازار بورس میتوان نگاهی به میزان مشارکتها در عرضه اولیهها داشت. اولین عرضه اولیه در سال 98 شرکت سرمایهگذاری صدر تامین (تاصیکو) بود. در این عرضه اولیه بیش از ۴۲۷ هزار کد بورسی شرکت داشتند. در ادامه شرکتهای دیگری به بازار بورس عرضه شدند اما در عرضه اولیه شرکت تأمین سرمایه بانک ملت (تملت)، شاهد مشارکت بیش از یک میلیون و ۶۸۱ هزار نفر بودیم. تملت با این میزان مشارکت، رکورد شرکت در عرضه اولیهها را در سال ۹۸ از آن خود کرد. بدین ترتیب میتوان اینگونه برداشت کرد که یک میلیون و ۲۵۴ هزار کد اختلاف بین این دو عرضه اولیه افرادی بودند که به تازگی و در سال ۹۸ کد بورسی دریافت کردهاند.
تبوتاب بالای دریافت کد بورسی در کارگزاریها از این جهت مشخصتر است که میزان مشارکت در عرضه اولیهها نسبت به سالهای قبل به شدت افزایش یافته است. در سالهای گذشته تنها حدود ۳۰ هزار کد در عرضه اولیهها شرکت میکردند؛ اما باید دید این میزان مشارکت تأثیری بر ارزش معاملات داشته است یا خیر؟
میانگین ارزش روزانه معاملات بورس اوراق بهادار در سال ۹۸ افزایش چشمگیری نسبت به سالهای گذشته داشته است. به طوری که این میزان به رقم ۱ هزار و ۸۵۹ میلیارد تومان در سال جاری رسیده است که نشاندهنده میزان ورود پول توسط افراد تازه وارد به بورس است.
از سویی دیگر این اعداد و ارقام را میتوان تمایل افراد برای سرمایهگذاری در بورس و ناامیدی آنها از سایر بازارهای موازی بورس دانست؛ اما سؤال مهمتر این است که بازار بورس چه معایب و مزیتهایی برای سرمایهگذاران خواهد داشت؟
شرکتهای بورسی میتوانند از استقبال بالای افراد برای سرمایهگذاری در بورس استفاده کرده و از این راه نقدینگی مورد نیاز خود برای انجام طرحهای توسعهای شرکت را تأمین کنند. گفتنی است این موضوع به زمانی اختصاص دارد که شرکتها برای آینده طرحهای توسعهای در نظر داشته باشند.
سرمایهگذاری در بورس همانند سایر حوزههای سرمایهگذاری دارای اصول و قواعد خاصی است. در سالهای اخیر افراد زیادی به جهت سودهای خوبی که در این بازار نصیب سهامداران میشود بدون دانش سرمایهگذاری خاصی به خرید سهام پرداختند. این افراد ممکن است در چند معامله به طور تصادفی سود کنند اما در یک معامله و ضرر بزرگ ممکن است اصل سرمایه آنها نیز از بین برود.
یکی از مهمترین اصول بازار بورس پذیرش ریسکهای موجود در این بازار است که بسیاری از افراد تازهوارد از آن غافل هستند. عدم اطلاع از این ریسکها میتواند سرمایه افراد را درخطر قرار دهد. از سویی دیگر معامله کردن در بازار بورس ممکن است اعتیادآور باشد که درنتیجه موجب میشود تا افراد برای جبران ضرر خود یا کسب سود بیشتر، معاملات پرخطری انجام دهند. این معاملات زمانی خود را نشان میدهند که بازار با اصلاح، قصد استراحت دارد اما افراد تازهوارد با معاملات هیجانی، هم به خود و هم به دیگران ضرر میرسانند.
با در نظر گرفتن تمامی این مزایا و معایب باید توجه داشت که نمیتوان افزایش تعداد کدهای بورسی و سرمایهگذاران در بازار بورس را با رشد و توسعه بازار برابر دانست؛ زیرا بازار بورس هنوز ظرفیتها و زیرساختهای لازم برای پاسخگویی به نیازهای این میزان از افراد را ندارد که این امر موجب بیاعتمادی برخی سرمایهگذاران به بازار بورس خواهد شد. بورس در سالهای قبل برای افراد جامعه ناشناخته بود اما امروزه در سطح جامعه، تعداد فعالان بازار بورس افزایش یافته است و این موضوع سبب شده تا داشتن کد بورسی به امری مرسوم تبدیل شود.
تجربه در سالهای گذشته و رشدهای قبلی بازار نشان داده که بازار بورس همواره برای سهامداران سودده نبوده است؛ بنابراین ضروری است تا سرمایهگذاران برای خریدوفروش سهام شناخت خوبی نسبت به تحلیل بازار داشته باشند. همواره توصیه میشود افراد پیش از ورود به بازار بورس اطلاعات کاملی از آن کسب کنند و پس از مشورت با افراد آگاه در این حوزه، سرمایه خود را به این بازار وارد کنند. امسال نیز از ابتدای سال، شاهد هجوم افراد به کارگزاریها برای دریافت کد بورسی هستیم. این میزان از ورود افراد به بورس از ابتدای سال، می تواند سبب شود تا رکورد دریافت کد بورسی تا پایان سال شکسته شود.
دو مقاله برتر در زمینه عرضه اولیه:
افزایش تمایل مردم به دریافت کد بورسی رشد ۴۰۰ درصدی شاخص کل بورس در دو سال...
افزایش تمایل مردم به دریافت کد بورسی رشد ۴۰۰ درصدی شاخص کل بورس در دو سال...
افزایش تمایل مردم به دریافت کد بورسی رشد ۴۰۰ درصدی شاخص کل بورس در دو سال...
نظرات