مطمئناً اقدام به سرمایهگذاری نیازمند مقدماتی است که بدون آنها مسیر موفقیت در سرمایهگذاری طی نخواهد شد. در واقع مهمترین عامل برای موفقیت در سرمایهگذاری داشتن معیارهای مشخص و دقیق در سرمایهگذاری است. در همین راستا عموماً تفکر و اندیشه هر سرمایهگذار، خاص و ویژه است. به طوری که هر سرمایهگذار معیارها و شاخصهای سرمایهگذاری منحصربهفرد خودش را دارد. هر سرمایهگذار با استفاده از معیارهای سرمایهگذاری مشخص خود تصمیم میگیرد. این معیارها مجموعهای از قوانین است که فرد ملزم به رعایت آن است تا در راه سرمایهگذاری موفق باشد.
امروزه سرمایهگذاران برای انتخاب سرمایهگذاری، عوامل زیادی را در نظر میگیرند. این موضوع سبب میشود تا سرمایهگذار با اهداف مشخص و معین وارد فرایند سرمایهگذاری شود. به طوری که بداند در هر لحظه چه واکنشی باید نسبت به رخدادهای بازار داشته باشد. بیشک شناسایی عوامل مؤثر بر تصمیمگیری سرمایهگذاران و معیارهای آنها، میتواند افراد را در مسیر سرمایهگذاری به موفقیت برساند. پیشنهاد میشود که برای مطالعه بیشتر درباره تعریف سرمایهگذاری به مقاله سرمایهگذاری چیست؛ بررسی اصول و عوامل موثر بر سرمایهگذاری مراجعه کنید.
معیارهایی که هر سرمایهگذار باید در مسیر سرمایهگذاری خود بداند بسیار وسیع هستند. این معیارها خود نیز به زیرشاخههایی تقسیم میشوند؛ اما به طور کلی میتوانیم برای این معیارها دو دسته در نظر بگیریم:
معیارهای جامع سرمایهگذاری مجموعه تعریفشده پارامترهای مورد استفاده فعالان حوزه مالی و استراتژی برای ارزیابی یک هدف است. این معیارها رهنمودهایی است که براساس آن، فرد کل مبلغ وجوه سرمایهگذاری خود را در بازارهای مختلف توزیع میکند. مشکل اصلی توزیع وجوه سرمایهگذاری در بازارهای مختلف، انتخاب بازار مناسب است. سرمایهگذاران معمولاً دارای دو مجموعه معیار هستند:
هدف اصلی از معیارهای جامع اعلامشده، تمرکز بیشتر افراد برای توجه به این بخش از سرمایهگذاری است. در واقع سرمایهگذار در گامهای ابتدایی خود با موانع و مشکلاتی روبرو میشود. این موانع در صورتی که مورد بررسی قرار نگرفته باشند و از قبل برای آنها برنامهریزی نشده باشد، در آینده جلوی پیشرفت سرمایهگذاری را میگیرند. هر سرمایهگذار باید قبل از ورود به سرمایهگذاری معیارهای بالا را بررسی کند و با تشکیل جدول و فهرستی از این معیارها، وضعیت کلی و جامع خود را مشخص کند. سپس میتواند با استفاده از معیارهای شخصی، نیازهای خود را نیز دستهبندی و مشخص کند.
در بازارهای مالی امروز، یک سبد خوب و فکر شده برای موفقیت هر سرمایهگذار بسیار مهم است. به عنوان یک سرمایهگذار موفق، شما باید بدانید که چگونه میتوانید تخصیص دارایی را که به بهترین وجه با اهداف سرمایهگذاری شخصی شما مطابقت دارد، تعیین کنید؛ به عبارت دیگر، سبد شخصی شما باید شرایط سرمایهگذاری آینده شما را برآورده سازد و همچنین به شما آرامش خاطر بدهد. سرمایهگذاران میتوانند با دنبال کردن یک رویکرد سیستماتیک و مشخص، سبدهای شخصی مطابق با استراتژیهای سرمایهگذاری خود ایجاد کنند. باید بدانید که داشتن یک استراتژی معاملاتی، حاصل دانش و سالها تلاش و آزمون و خطاست. پس یک استراتژی معاملاتی به راحتی قابل دستیابی نیست؛ اما برای شروع میتوان چند گام را معرفی کرد. در ادامه چند گام برای دستیابی به این رویکرد را بررسی میکنیم. برای مطالعه بیشتر درباره بازارهای مالی میتوانید به مقاله بازارهای مالی و انواع آن؛ ابزارهای متداول بازار پول و سرمایه کداماند؟ مراجعه کنید.
بررسی وضعیت مالی و اهداف فردی شما اولین کار در ساخت یک معیار شخصی سرمایهگذاری است. موارد مهمی که باید در نظر بگیرید سن و مدت زمان لازم برای رشد سرمایهگذاری خود و همچنین میزان سرمایه برای سرمایهگذاری و نیازهای جدید در آینده است. یک فارغالتحصیل دانشگاهی ۲۵ ساله و متأهل که تازه کار خود را آغاز کرده است، نیاز به یک استراتژی سرمایهگذاری متفاوت از یک متأهل ۵۰ ساله دارد.
دومین عامل مورد توجه، شخصیت شما و تحمل ریسک است. آیا شما حاضر به از دست دادن احتمالی مقداری پول برای احتمال بازگشت بیشتر هستید؟ همه دوست دارند سال به سال بازدههای بالایی را به دست آورند؛ اما اگر همیشه استرس از دست دادن سرمایه خود را داشته باشید، به هیچ وجه نمیتوانید یک سرمایهگذار موفق باشید. شفافسازی وضعیت فعلی، نیازهای آینده شما به سرمایه و تحمل ریسک شما تعیین میکند که چگونه باید سرمایههای شما در بین طبقههای مختلف دارایی تخصیص یابد. به عنوان مثال، جوانی که برای سرمایهگذاری به سرمایهگذاری خود وابستگی نداشته باشد، میتواند در تلاش برای بازده بالا ریسک بیشتری کند. از طرف دیگر، شخص نزدیک به بازنشستگی باید در حمایت از دارایی خود و جذب درآمد از این داراییها به شیوهای مناسب متمرکز شود.
پس از تعیین تخصیص دارایی مناسب، باید سرمایه خود را بین طبقات دارایی مناسب تقسیم کنید. در سطح پایه و ابتدایی کار چندان دشواری نیست. روشهای مختلفی وجود دارد که میتوانید در مورد انتخاب دارایی برای انجام استراتژی تخصیص دارایی خود پیش ببرید:
پس از ایجاد یک استراتژی شخصی، باید به صورت دورهای مجدد آن را تحلیل و بررسی کنید؛ زیرا ممکن است تغییر در حرکات قیمت باعث تغییر رویکرد اولیه شما شود. برای ارزیابی تخصیص دارایی واقعی رویکرد شخصی خود، باید سرمایهگذاریها را طبقهبندی کنید. عوامل دیگری که احتمالاً با گذشت زمان تغییر میکنند، عبارتند از: وضعیت مالی فعلی شما، نیازهای آینده و تحمل ریسک. اگر این موارد تغییر کنند، ممکن است لازم باشد رویکرد خود را بر این اساس تنظیم کنید.
تا زمانی که میزان وزن سبد خود را تعیین میکنید، در گام دوم قرار دارید؛ اما ممکن است با گذشت زمان و تغییراتی که در شرایط اقتصادی ایجاد میشود، تعادل سبد شما به هم بریزد. در این زمان شما نیاز دارید با استفاده از گام سوم، رویکرد خود را تغییر دهید. در این گام با تغییراتی که انجام میدهید، تعادل را دوباره به استراتژی شخصی خود برمیگردانید. با این کار جلوی زیان شما گرفته خواهد شد و همچنین سود بیشتری را کسب خواهید کرد. تنها باید توجه داشته باشید که تمامی متغیرها را بررسی کنید؛ زیرا در غیر این صورت ممکن است ضرر بیشتری را متحمل شوید. برای مطالعه بیشتر درباره استراتژیهای معاملاتی میتوانید به مقاله آشنایی با استراتژیهای معاملاتی مراجعه کنید.
معیارهای سرمایهگذاری زیادی را میتوان نام برد و هر یک از آنها را تشریح کرد؛ اما به طور کلی، معیارهای سرمایهگذاری به دو دسته تقسیم میشوند: معیارهای جامع سرمایهگذاری و معیارهای شخصی سرمایهگذاری.
معیارهای جامع سرمایهگذاری برای تمامی افراد یکسان است و افراد نمیتوانند تغییرات خاصی را در آنها اعمال کنند. به همین دلیل، تمامی افراد ملزم به رعایت و استفاده از این موارد هستند. معیارهای جامع سرمایهگذاری به طور کلی نحوه سرمایهگذاری شما را بهبود میبخشد و تا حدی شما را با استراتژیهای شخصی معاملاتی آشنا میکند؛ اما برای موفقیت، شما باید معیارهای شخصی سرمایهگذاری خود را نیز داشته باشید.
معیارهای شخصی سرمایهگذاری، مواردی هستند که شما آنها را طراحی میکنید و ملزم به رعایت این معیارها در سرمایهگذاری خود هستید. معیارهای شخصی سرمایهگذاری هر فرد متناسب با روحیات، خواستهها، شیوه تفکر سرمایهگذاری فرد و ... است. هر سرمایهگذار باید قبل از شروع سرمایهگذاری، معیارهای شخصی خود را داشته باشد؛ زیرا در این صورت در شرایط خاص نیز میتواند موفق باشد و بهترین تصمیم را بگیرد. معمولاً بعضی افراد از استراتژیهای افراد دیگر استفاده میکنند و عموماً هم موفق نیستند. توجه داشته باشید که استراتژی هر فرد منحصربهفرد و خاص است؛ زیرا با توجه به ویژگیهای آن فرد طراحی شده میشود. بنابراین سعی کنید استراتژی خود را طراحی کنید. همچنین توجه کنید که یک استراتژی خوب، آزمونهای زیادی را گذرانده است و یک شبه به دست نمیآید.
اگر میخواهید استراتژی معاملاتی مناسبی برای خود تدوین کنید، ابتدا باید بازارهای مالی مختلف را بشناسید؛ برای آشنایی بیشتر با تمام بازارهای مالی کشور میتوانید دوره آموزشی رایگان آموزش همگانی سرمایهگذاری و برای آشنایی بیشتر با بازار بورس میتوانید دوره آموزشی رایگان دوره آشنایی با بازار بورس را مشاهده کنید.
نظرات