عرضه اولیهها به دلیل سود خوبی که نصیب سهامداران میکنند از جذابیت خاصی برایشان برخورداراند. حال سعی داریم که به بررسی بازدهی عرضه اولیهها بپردازیم.
با توجه به رشد بازار در سال ۹۸، شرکتهای بورسی بازدهی مناسبی را برای سهامداران خود به ارمغان آوردهاند. (برای مطالعه بیشتر میتوانید به مقاله ۵ شرکت با بیشترین ارزش معاملات در بهمن ماه رجوع کنید.) در بازه زمانی یک ساله سهام بسیاری از شرکتها چند برابر شدهاند که این موضوع برای سهامداران خوشایند بوده است؛ اما معمولا در بازارهای صعودی سهامداران نگرانند که بازدهی بالا و مناسب را کسب نکنند و در واقع از رشدهای بزرگ بازار جا بمانند. همین نگرانی سبب میشود که سهامداران با تغییرات متداول سهام در پرتفوی خود، از رشدهای بازار عقب بمانند. یکی از راههای جلوگیری از این عقبماندگی، بررسی بازدهی سهامهای مورد نظر خود در بازههای زمانی تعیین شده است (برای مطالعه بیشتر به مقاله سهام و صنایعی که بیشترین رشد را در بورس داشتهاند کداماند؟ مراجعه شود. ). در بین نمادهایی که در بازار بورس اوراق بهادار معامله میشوند، عرضه اولیهها جلوی چشم سهامداران به خصوص تازهواردان هستند و به همین دلیل معمولا این نمادها تقاضای خوبی دارند و بازدهی مناسبی را برای سهامداران خود به ارمغان میآورند. اما در این بین با توجه به تفاوت بین عملکرد شرکتها و توجه بازار به صنایع مختلف، میزان بازدهی عرضه اولیهها متفاوت خواهد بود. در ادامه بازدهی عرضه اولیههای سال ۹۸ را در ۳ ماه اخیر بررسی خواهیم کرد (در این بررسی نمادهای فروی، کلر، قرن و ومهان لحاظ نشدهاند).
یکی از مواردی که برای سرمایهگذاران بورس اوراق بهادار، مخصوصا سرمایهگذاران تازهوارد همیشه جذابیت دارد، عرضه اولیه سهام شرکتها در بورس است. عرضه اولیه سهام شرکتها در بورس به این دلیل که در بیشتر مواقع برای سرمایهگذاران سودآور است، همیشه طرفداران خاص خودش را دارد.
تجربه نیز نشان داده است که تاکنون بیش از ۹۰ درصد عرضه اولیههای بورس حداقل ۳۰ درصد سود را برای خریداران آن به ارمغان آوردهاند. حتی در برخی موارد این سود به بیش از ۱۰۰ درصد نیز رسیده است. این تجربیات و تفکر عمومی حاکم بر بازار و معاملهگران در این مورد، باعث یک جو روانی مثبت در زمان عرضه اولیهها میشود و همین فضای مثبت منجر به افزایش تقاضا برای این سهمها میشود. این افزایش تقاضا در کنار محدودیتهای خریدی که در زمان عرضه اولیه وجود دارد، باعث میشود که تقاضا برای سهم عرضه شده نسبت به تعداد سهامی که در بازار عرضه میشود، بیشتر باشد.
در نتیجه سهام ارائه شده چند روزی را صف خرید خواهد بود. معمولا عرضه اولیهها با استقبال بالای سرمایهگذاران مواجه میشوند و تا زمانی که این تقاضا برای آنها برقرار است، روند صعودی خود را طی میکنند. بعد از آن که تقاضا برای عرضه اولیهها کاهش مییابد، این نمادها متعادل میشوند و همانند دیگر سهام بازار سرمایه معامله میشوند و مسیر خود را طی میکنند. عرضه اولیهها عمدتا پس از رشدی که دارند، در یک بازه قیمتی مشخصی استراحت میکنند و پس از آن به مسیر خود ادامه میدهند.
از ابتدای سال تا کنون، ۱۸ شرکت به بازار بورس اوراق بهادار عرضه شدهاند که از این تعداد، ۱۴ نماد رشد اولیه خود را طی کردهاند و اکنون به تعادل رسیدهاند. این شرکتها پس از گذراندن رشد اولیه خود، معاملات متفاوتی را سپری کردهاند و با توجه به تقاضای بازار بازدهی متفاوتی داشتهاند. در جدول زیر میزان بازدهی این شرکتها را در ۳ ماه اخیر مشاهده میکنید.
شرکت سرمایهگذاری آوا نوین (وآوا) با بازدهی ۲۰۴.۱ درصدی نسبت به دیگر شرکتها روند معاملاتی بسیار خوبی را طی کرده است و بیشترین رشد را در این بازه زمانی به خود اختصاص داده است. نمادهای رنیک، کویر، نوری و تاصیکو در این بازه زمانی تقریبا دو برابر شدهاند و روند معاملاتی یکسانی را طی کردهاند و بعد از نماد وآوا قرار میگیرند.
شرکت توسعه مولد نیروگاهی جهرم (بجهرم) با بازدهی ۲۵.۸ درصدی، کمترین رشد را در بین این شرکتها داشته است. همچنین نمادهای درهآور، دتوزیع و هجرت نیز با بازدهی کمتر از ۵۰ درصد در بین شرکتهایی قرار میگیرند که روند معاملاتی خوبی را در این مدت طی نکردهاند.
همانطور که مشاهده کردید عرضه اولیهها بازدهی متفاوتی را پس از رشد اولیه خود دارند و در واقع موارد دیگری سبب میشوند تا عرضه اولیهها مورد توجه بازار قرار بگیرند یا تقاضای بالایی نداشته باشند. در زیر به این موارد اشاره میکنیم:
پس از متعادل شدن سهم، سرمایهگذاران به تدریج با آن سهم نیز مثل سایر سهمهای بازار برخورد میکنند. در واقع رشد عرضه اولیهها پس از متعادل شدن به موارد بالا بستگی دارد و معاملهگران میتوانند با بررسی این موارد به خرید یا فروش سهم مورد نظر خود اقدام کنند. (برای مطالعه بیشتر درباره زمان مناسب برای فروش عرضه اولیهها میتوانید به مقاله عرضه اولیه را چه زمانی بفروشیم؟ مراجعه کنید.)
عرضه اولیه و نگرانی در بازارهای صعودی با توجه به رشد بازار در سال ۹۸، شرکتهای بورسی بازدهی مناسبی را برای...
عرضه اولیه و نگرانی در بازارهای صعودی با توجه به رشد بازار در سال ۹۸، شرکتهای بورسی بازدهی مناسبی را برای...
عرضه اولیه و نگرانی در بازارهای صعودی با توجه به رشد بازار در سال ۹۸، شرکتهای بورسی بازدهی مناسبی را برای...