با توجه به اطلاعیه فرابورس مبتنی بر عرضه شرکت آریا ساسول در روز چهارشنبه 7 خرداد 1399، در این مقاله به معرفی این شرکت و صنعت پتروشیمی میپردازیم.
پس از گمانهزنیهای بسیار پیرامون عرضه اولیه شرکت پلیمر آریا ساسول، سرانجام روز چهارشنبه جاری، 4 درصد از شرکت پلیمر آریا ساسول با نماد آریا در بازار دوم فرابورس عرضه خواهد شد.
بنا بر تجربه، عرضههای اولیه همواره با سودهای شیرینی همراه بودهاند و بر این اساس طی دو سال اخیر شاهد افزایش اقبال معاملهگران به عرضههای اولیه بودهایم؛ اما یکی از اصول مهم در سرمایهگذاری که حتی در خرید عرضههای اولیه نیز باید رعایت شود، شناخت شرکت و صنعت مربوط به آن میباشد. به همین بهانه در ادامه ضمن آشنایی مختصری با صنعت پتروشیمی، به بررسی شرکت پلیمری آریا ساسول میپردازیم.
صنعت پتروشیمی به صنعتی اطلاق میشود که در آن هیدروکربنهای موجود در نفت خام یا گاز طبیعی به محصولات شیمیایی تبدیل میگردند.
پتروشیمی صنعتی بسیار گسترده و با فناوری پیچیده و محصولاتی متنوع است. از جمله این محصولات میتوان به انواع کودهای شیمیایی، برخی از اسیدها، بازها و نمکها، منومرها و پلیمرها (پلاستیکها، الیافها، لاستیکها)، ترکیبات آروماتیک و مواد اولیه بسیاری از صنایع شیمیایی دیگر اشاره کرد.
شرکتهای حاضر در این صنعت را در دستهبندیهای مختلفی میتوان قرارداد که از جمله این دستهبندیها، تقسیمبندی شرکتهای پتروشیمی بر حسب محصول تولیدی میباشد. بر این اساس شرکتهای پتروشیمی به چهار دسته زیر تقسیمبندی میشوند:
شرکت پلیمر آریا ساسول از جمله شرکتهای حاضر در دسته پلیمرسازان میباشد که جزو صنایع پاییندستی طبقهبندی میشود.
میدان گازی پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان به شمار میرود و به طور مشترک در آبهای کشورهای ایران و قطر قرار دارد. وجود چنین منابع عظیمی از گاز سبب توجه مسئولین کشور به این منطقه ویژه اقتصادی طی سالیان گذشته شده است. بر این اساس استفاده حداکثری از این موقعیت در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت و برنامه ساخت طرحهای مختلف پتروشیمی در این منطقه تدوین شد. یکی از این طرحها که به منظور ایجاد ارزش افزوده در منطقه پارس جنوبی صورت گرفت، طرح الفین نهم بود که در سال 1379 اجرای آن به شرکت پتروشیمی پارس سپرده شد. در ادامه با توجه به علاقهمندی شرکت SASOL از آفریقای جنوبی جهت سرمایهگذاری در این پروژه، در سال 1381 تفاهمنامهای بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی و ساسول آفریقای جنوبی به امضا رسید و شرکت پتروشیمی آریا ساسول در سال 1382 در زمینی به وسعت 72 هکتار در عسلویه تأسیس شد.
در ادامه پس از اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران، شرکت ساسول تصمیم به خروج از سهامداران شرکت آریا ساسول گرفت و سهام خود را به فروش گذاشت. در نهایت سهام ذکر شده از سوی شرکت پارس تأمین مجد خریداری شد و هماکنون هر دو شرکت پتروشیمی پارس و پارس تأمین مجد به صورت مساوی سهامدار شرکت پلیمر آریا ساسول میباشند.
شرکت پلیمر آریا ساسول با تولید اتیلن، انواع گریدهای پلیاتیلن سبک و پلیاتیلن متوسط/سنگین و برشهای سه کربنه (C3+) یکی از برترین تولیدکنندگان پلیمر در منطقه میباشد و با در اختیار داشتن سهم 14 درصدی از مجموع کل تولید اتیلن و پلیمر کشور، جزو سودآورترین شرکتهای صنعت پتروشیمی میباشد.
خوراک واحد الفین شرکت آریا ساسول گاز اتان میباشد که از طریق شرکت پتروشیمی پارس، به میزان 1,267,500 تن در سال تأمین میشود. محصولات عمده این شرکت شامل اتیلن، انواع گریدهای پلی اتیلن سبک، پلی اتیلن متوسط/سنگین و برشهای سه کربنه میباشد که حدود 89 درصد از تولیدات شرکت به خارج از کشور صادر میشود و 11 درصد باقیمانده از طریق بورس کالا به فروش میرسد.
از سوی دیگر طی سالیان اخیر این شرکت توانسته است تا با اجرای پروژههای مختلفی همچون افزایش ظرفیت و بهروزرسانی تجهیزات، ظرفیت تولید اتیلن را به 1,100,000 تن در سال و ظرفیت دو واحد پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن متوسط/سنگین خود را در مجموع به 750 هزار تن در سال برساند. لازم به ذکر است که شرکت آریا ساسول از معدود شرکتهای صنعت پتروشیمی میباشد که با اختلاف بسیار کمی از ظرفیت تولید اسمی شرکت در حال تولید میباشد.
وجود ذخایر عظیم گاز در منطقه پارس جنوبی سبب به وجود آمدن مزیت نسبی شرکتهای این صنعت نسبت به رقبای خود در سایر کشورها شده است. وجود فرصتهایی همچون دسترسی به خوراک فراوان، ارزش افزوده بالا، موقعیت جغرافیایی خوب ایران، دسترسی به آبهای آزاد و ... موجب برتری شرکتهای فعال در صنعت پتروشیمی کشور شده است. البته به علت وجود تحریمهای بینالمللی علیه ایران، تهدیدهایی پیرامون شرکتهای این حوزه به وجود آمده است. از جمله این تهدیدها میتوان به عدم تأمین کانتینر جهت صادرات، محدودیتهای انتقال ارز و عملیات بانکی بینالمللی اشاره کرد که شرکت پلیمر آریا ساسول با توجه به تدوین سازوکارها و مدیریت یکپارچه خود، توانسته است طی سالیان اخیر بیشتر مبلغ فروخته شده را به کشور وارد کند.
همان طور که بررسی شد، شرکت پلیمر آریا ساسول یکی از ارزشمندترین شرکتهای پتروشیمی کشور میباشد که با مدیریت مناسب و استفاده از نیروهای ماهر توانسته است به یکی از سودآورترین شرکتهای کشور تبدیل شود. از همین رو به نظر میرسد ضمن شرکت در عرضه اولیه این سهم، نگهداری سهام این شرکت به دید بلندمدت تصمیم هوشمندانهای باشد.
برای مطالعه بیشتر درباره نحوه خرید عرضه اولیه میتوانید به مقاله عرضه اولیه چیست؟ چگونه عرضه اولیه بخریم؟ مراجعه کنید.
برای آشنایی بیشتر با تمام بازارهای مالی کشور میتوانید دوره آموزشی رایگان آموزش همگانی سرمایهگذاری و برای آشنایی بیشتر با بازار بورس میتوانید دوره آموزشی رایگان آشنایی با بازار بورس را مشاهده کنید.
نظرات