بررسی بازدهی عرضه اولیهها در 3 ماه اخیر (اسفند 1398 تا اردیبهشت 1399) نشاندهنده جذابیت این سهام برای فعالین بازار سرمایه است.
عرضه اولیهها همیشه برای سرمایهگذاران جذاب بودهاند و بحث درباره آنها همیشه در بین اهالی بازار داغ است. در این مقاله قصد داریم به بررسی بازدهی عرضه اولیهها در ۳ ماه اخیر (اسفند ۹۸ و فروردین و اردیبهشت ۹۹) بپردازیم.
با توجه به استقبال زیاد از بازار سرمایه و ورود افراد جدید و بیتجربه به بازار، عرضه اولیهها بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. سهمهایی که به تازگی به بازار سرمایه عرضه شدهاند، برای بسیاری از افراد تازهوارد جذاب هستند؛ زیرا اکثر عرضه اولیهها تا مدت زمان زیادی بازدهی خوبی را برای سهامداران خود به ارمغان میآورند (البته این بازدهی به مواردی همچون قیمت عرضه در مقایسه با ارزش سهم و شرایط کلی بازار نیز بستگی دارد.) عرضه اولیهها بعد از عرضه شدن در یکی از بازارهای بورس و فرابورس، برای مدتی در صف خریدهای سنگینی قفل خواهند شد. این موضوع سبب میشود که این سهمها معاملات زیادی نداشته باشند. تعداد کم معاملات سبب میشود که نتوان به هر میزان از این سهمها خرید کرد؛ اما بعد از آنکه عرضه اولیهها متعادل میشوند، معمولاً به دلیل رشد زیادی که داشتند برای مدتی استراحت میکنند و حتی کاهش قیمت دارند. بعد از این استراحت و کاهش قیمت، حرکت صعودی جدیدی را آغاز میکنند که میتوان از آنها سود مناسبی گرفت. همچنین با توجه به اینکه این سهمها در دید اکثر سرمایهگذاران بازار هستند، در روندهای صعودی حرکتهای پرشتابی دارند.
در سال ۹۸ سهمهای زیادی به بازار سرمایه عرضه شدند. همچنین با توجه به اینکه بازار سرمایه در حال گسترش است و نقدینگی زیادی روانه بازار شده است، سازمان قصد دارد با عرضه اولیههای بیشتر این نقدینگی جدید را جذب کند؛ زیرا اگر این نقدینگی به درستی کنترل نشود، سبب میشود برخی از سهمها بیدلیل رشد داشته باشند. در واقع چون سرمایهگذاران تازهوارد اطلاعات زیادی درباره بازار ندارند و تنها بر اساس شنیدهها و پیشنهادات خرید میکنند، ممکن است سهمهای مناسبی را انتخاب نکنند و سبب شوند که سهمها بالای ارزش ذاتیشان معامله شوند. ابتدای امسال نیز سهمهای جدیدی به بازار عرضه شدند و مطمئناً در ادامه سال، عرضه اولیههای بیشتری را در بازار خواهیم داشت.
در سال ۹۸، ۲۳ شرکت به بازار سرمایه عرضه شدهاند که از این تعداد، ۱۷ نماد رشد اولیه خود را طی کردهاند و حدود ۳ ماه از این زمان نیز برای آنها گذشته است. این شرکتها پس از گذراندن رشد اولیه خود، معاملات متفاوتی را سپری کردهاند و با توجه به تقاضای بازار بازدهی متفاوتی داشتهاند. در جدول زیر میزان بازدهی این سهام را مشاهده میکنید:
میزان بازدهی 17 شرکت در 3 ماه
شرکت کشت و صنعت شریفآباد (زشریف) با بازدهی ۱۴۷.۳۳ درصدی نسبت به دیگر شرکتها روند معاملاتی بهتری را طی کرده است و بیشترین رشد را در این بازه ۳ ماهه به خود اختصاص داده است. نماد تاصیکو نیز در این بازه ۳ ماهه، بازدهی ۱۴۰.۸۹ درصدی داشته است که بازدهی مناسبی برای سهامداران خود به ارمغان آورده است.
شرکت دارویی رهآورد تأمین (درهآور) با بازدهی ۸.۱۶ درصدی، کمترین رشد را در بین این ۱۷ شرکت داشته است و حدود ۶ ماهی است که در یک ناحیه تراکمی معامله میشود و رشدی نداشته است. همچنین نمادهای رنیک، وآوا و دتوزیع نیز بازدهی پایینی داشتهاند.
همانطور که مشاهده کردید عرضه اولیهها بعد از متعادل شدن، همانند سهمهای دیگر به راه خود ادامه میدهند. باید توجه کرد که عرضه اولیهها بعد از متعادل شدن، بازدهی مختلفی دارند که این بازدهی به عوامل زیر بستگی دارد:
پس از متعادل شدن عرضه اولیه، سرمایهگذاران به تدریج با آن سهم نیز مثل سایر سهمهای بازار برخورد میکنند. در واقع رشد عرضه اولیهها پس از متعادل شدن به موارد بالا بستگی دارد که معاملهگران میتوانند با بررسی این موارد به خرید یا فروش سهم مورد نظر خود اقدام کنند. توجه داشته باشید که نمیتوان تنها با بررسی میزان بازدهی، خوب یا بد بودن عرضه اولیهای را تشخیص داد. بلکه باید تمامی موارد در کنار هم مورد بررسی قرار بگیرند.
عرضه اولیهها همیشه برای سرمایهگذاران جذاب بودهاند و بحث درباره آنها همیشه در بین اهالی بازار داغ است. در این مقاله قصد داریم به بررسی...
عرضه اولیهها همیشه برای سرمایهگذاران جذاب بودهاند و بحث درباره آنها همیشه در بین اهالی بازار داغ است. در این مقاله قصد داریم به بررسی...
عرضه اولیهها همیشه برای سرمایهگذاران جذاب بودهاند و بحث درباره آنها همیشه در بین اهالی بازار داغ است. در این مقاله قصد داریم به بررسی...
نظرات