در این مقاله سعی شده است تا معرفی مختصری از روسای پیشین سازمان بورس صورت گیرد و مهمترین اقدامات آنها در طی دوره ریاستشان بررسی شود.
پس از اتفاقاتی که طی چند هفته اخیر رخ داد و منجر به تغییرات برخی قوانین در مورد بازار بورس شد، شایعه برکناری شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس نیز به گوش رسید تا نهایتاً شنبه شاهد استعفای ایشان از این مقام بودیم.
اما کارنامه ایشان در کنار روسای پیشین این نهاد چگونه بوده و شاخص کل در هرکدام از این ادوار به چه میزان رشد کرده است؟
تا قبل از سال 84 سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران، همزمان عهدهدار نظارت و عملیات بازار اوراق بهادار ایران بود و از انقلاب تا سال 84، سه دبیرکل مختلف داشته است.
اولین رئیس سازمان بورس پس از انقلاب، آقای رجایی سلماسی بود. ایشان متولد 1316 بوده و از سال 59 تا 76 دبیرکلی بورس را برعهده داشت. وی در این مدت توانست بازار سرمایه را به قشر گستردهای از افراد و سازمانهای مختلف بشناساند و راه توسعه این بازار را هموارتر کند به طوری که حتی در سال 1375، بورس ایران به عضویت فدراسیون بینالمللی بورسها و فدراسیون بورسهای منطقهای درآمد. ایشان همچنین از بنیانگذاران بانک سامان و مشاور رئیس کل بانک مرکزی نیز بوده است.
شاخص بورس در مجموع فعالیت ایشان 225 درصد رشد را ثبت نمود.
ایشان در فاصله سالهای 1376 تا 1382 دومین دبیرکل بورس به حساب میآید. در دوره ایشان اصلاح برخی قوانين و دستورالعملهاي معاملات سهام در بورس پيگيري شد. همچنین ایشان برای جلوگیری از عوارض افزایش شدید قیمت سهام، دامنه تغییر قیمتها را محدود به مقدار معاملات هر سهم کرد.
جناب عبده تبریزی متولد 1330 و دارای دکتری مالی و بانکداری از مدرسه بازرگانی منچستر است.
از سوابق ایشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ایشان از سال 1382 تا 1384 بر مسند این مقام تکیه زد. ایشان در سال 82 به دنبال حذف دامنه نوسان بود و در پی این خبر بورس در این دوره به رشد تاریخی خود تا نیمه ابتدای سال 83 رسید. اما پس از آن برای یک سال با افت شدیدی مواجه شد تا نهایتاً در آذر 84 دوران دبیرکلی ایشان با رشد 13 درصدی شاخص کل به پایان رسید.
پس از استعفای جناب عبده تبریزی، علی صالح آبادی جایگاه ایشان را گرفت. پس از آن در آذرماه سال 84 و پس از افت یک ساله قیمتها، مجلس قانون بازار اوراق بهادار را تصویب کرد. طبق این قانون عملیات اجرایی بورسها به بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس، بورس کالا و انرژی واگذار شد.
همچنین مسئولیت نظارت بر این بورسها، نهادهای مالی و اوراق بهادار به شورای عالی بورس و اوراق بهادار واگذار شد.
پس از قانون جدید سازمان بورس، جناب صالح آبادی در سال 85 به عنوان اولین رئیس این سازمان منصوب شد. ایشان متولد 1357 بوده و دارای دکتری مدیریت مالی از دانشگاه تهران است.
از اقدامات مهم در دوره ایشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همچنین شاخص بورس در دوره ایشان 610 درصد رشد را ثبت نمود.
پس از استعفای صالح آبادی در سال 93، محمد فطانت به مقام ریاست سازمان بورس رسید. ایشان دکتری مدیریت تحقیق در عملیات از دانشگاه تربیت مدرس را داراست.
از سوابق ایشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دوره ریاست ایشان نیز همچون عبده تبریزی 2 سال بود و با رکود سالهای 93 تا 96 همراه بود. از همین رو شاخص کل با 20- درصد، کمترین بازدهی بین روسای دیگر را ثبت نمود.
از فعالیتهای ایشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از سال 1395 تا کنون ریاست سازمان بورس بر عهده شاپور محمدی بوده است. ایشان متولد 1357 بوده و دارای دکتری اقتصاد سنجی و توسعه از دانشگاه تهران است.
همچنین از سوابق ایشان میتوان به معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد اشاره کرد.
کارنامه ایشان را میتوان به شرح زیر خلاصه نمود:
همچنین شاخص بورس در دوره ایشان با 870 درصد رشد، بیشترین رشد را ثبت نمود.
نظرات