شاخص فیندو شاخصی است که بدون توجه به مثبت یا منفی بودن بازار، با رصد دقیق معاملات حقیقیها در بازار سرمایه، نقدینگی هوشمند را رصد کرده و به سرمایهگذاران کمک خواهدکرد تا صنایعی که سهام آنها مورد توجه حقیقیهای هوشمند است را شناسایی کنند.
پس از دو هفته متوالی ثبت بازدهی منفی در بازار بالاخره شاهد برگشت بازار در هفته گذشته بودیم؛ بهطوری که شاخص کل که در ابتدای هفته با سطح 1392هزارواحدی آغاز کرده بود تا پایان هفته به محدوده 1436هزارواحدی رسید و رشد بیش از 3 درصدی را در این دوره ثبت کرد.
شاخص کل هموزن نیز در هفته اخیر بازدهی مثبت 1.09 درصدی را ثبت کرد و از محدوده 416هزارواحدی ابتدای هفته تا محدوده 420هزار واحد رشد کرد. بررسی میزان رشد شاخصهای بازدهی بازار نشان میدهد نمادهای بزرگ بازار نسبت به کوچک و متوسطها بازدهی بهتری داشتهاند؛ بنابراین توجه به این نمادها در بحث چینش پرتفوی، گزینه مطلوبتری در هفتههای آتی بهنظر میرسد.
صنایع با بیشترین بازده مثبت در هفته اخیر (5 روز کاری)، صنعت تولید کود و ترکیبات نیتروژن (14.19درصدی)، تولید فلزات گرانبهای غیر آهن (7.24درصدی)، فرآوردههای نفتی (7.02درصدی)، مواد شیمیایی متنوع (6.92درصدی) و سرمایهگذاریها (5درصدی) بودند. با بررسی این صنایع میتوان متوجه شد که تقریبا همه این صنایع در دسته صنایع کامودیتی محور قرار میگیرند (شرکتهای سرمایهگذاری نیز سهامدار عمده این شرکتها شناخته میشوند)، بهبود وضعیت بازارهای جهانی و رشد نرخ دلار در کنار گزارشات عملکرد شهریور جذاب آنها از دلایل رشد این صنایع مطرح میشود.
صنایع با بیشترین میزان افت نیز شامل حملونقل بار زمینی (6.39-درصد)، حملونقل از طریق خطوط راهآهن (5.09-درصدی)، فعالیتهای بورس و اوراق بهادار (4.2-درصد)، بیمه (2.92-درصد) و صنعت نیروگاهی (2.13-درصد) بودند.
بررسی صنایع با بیشترین میزان رشد و افت نشان میدهد بازار به عملیات و اخبار مرتبط با سودآوری صنایع بسیار توجه میکند و صنایعی را که جریانات نقدی آتی آنها قیمت فعلیشان را توجیه نمیکند، مورد اقبال خود قرار نمیدهد.
مجموع ارزش معاملات خرد در هفته اخیر 25 هزار میلیارد تومان گزارش شد که نشاندهنده افت 25درصدی نسبت به هفته گذشته است. کاهش ارزش معاملات خرد در روندهای نزولی در صورت وجود نقدشوندگی در بازار، نشاندهنده عدم وجود فروشنده در بازار است که میتواند در روزهای آینده روند بازار را تغییر دهد؛ البته در هفته گذشته بهدلیل تعطیلی روز یکشنبه روزهای معاملاتی بازار یک روز کمتر از هفته قبل از آن بود.
برآیند نقدینگی حقیقی وارد شده به بازار در هفته اخیر منفی 504 میلیارد تومان گزارش شد که کاهش قابلتوجه 86درصدی را نسبت به هفته گذشته نشان میداد. کاهش شیب خروج نقدینگی اشخاص حقیقی از بازار خبر خوبی برای بازار سهام است و نشاندهنده کاهش عدم اقبال این اشخاص به بازار است.
تراز نقدینگی حقیقی وارد شده به صندوقهای درآمد ثابت و اوراق در هفته اخیر منفی 52 میلیارد تومان گزارش شد که در مقایسه با هفته قبل که شاهد ورود بیش از 487میلیاردتومانی نقدینگی بودیم نشاندهنده بهبود وضعیت بازار در هفتههای پیش رو است.
در هفته اخیر باتوجه به اختلافات آژانس و ایران (در خصوص تعویض کارتهای حافظه دوربینهای نصب شده در سایت هستهای کرج (تسا) دورنمای احیای برجام کمی کمرنگ شد. باتوجه به این موضوع شاهد اوجگیری دوباره دلار و حرکت بهسمت محدوده مقاومتی 28 هزار تومان بودیم. این موضوع یکی از دلایل رشد هفته اخیر بازار مطرح میشود.
موضوع دیگری که بهعنوان یکی از دلایل بهبود بازار شناخته میشود بحث بهبود وضعیت بازارهای جهانی باتوجه به رشد قیمت انرژی (افزایش تقاضا بهدلیل بهبود اقتصاد کشورهای درحال توسعه و توسعهیافته و عدم رشد عرضه منطبق با آن و برنامه کاهش آلایندگی محیط زیست و توجه به سوختهایی نظیر گاز طبیعی) است. این موضوع سبب افزایش بهای تمام شده اغلب کامودیتیها شده و در نهایت به نفع آنها خواهد بود.
در این بین اما نمیتوان از گزارشات فعالیت ماهانه شهریورماه به سادگی عبور کرد. این گزارشات در برخی از نمادها بسیار جذاب بود و سبب بهبود وضعیت معاملاتی این دسته از نمادها در هفته اخیر شد.
بازار روز شنبه در اختیار خریداران و با قدرت نمایی آنها همراه بود. در این روز شاهد رشد 35هزار واحدی (معادل 2.51درصدی) شاخص و برگشت قدرتمند آن به کانال 1400هزارواحدی بودیم. شاخص کل هموزن نیز در این روز مثبت بود و بیش از 7 هزار واحد (معادل 1.76درصد) رشد داشت. همانطور که گفته شد مهمترین اتفاق روز شنبه حفظ کف 1400هزارواحدی شاخص کل بود که توانست در روزهای بعدی انگیزه خریداران بازار را تقویت کند.
ارزش معاملات خرد در روز شنبه 7100 میلیارد تومان گزارش شد. با این که ارزش معاملات خرد نسبت به جهارشنبه کاهش یافته بود اما هنوز هم نسبت به میانیگن یکماهه خود در اعداد بالاتری ایستاد. در این روز ارزش صفوف فروش نمادهای بازار به 990 میلیارد تومان محدود شد که عدد مناسبی بهنظر میرسد. صنایع با بیشترین ارزش معاملات در این روز فلزات، شیمیایی و پالایشی و در بین نمادها نیز نمادهای فسبزوار، پالایش یکم و فجهان بودند.
خالص خرید اشخاص حقیقی در این روز مثبت 275 میلیارد تومان گزارش شد.این موضوع پس از شش روز خروج متوالی پول از بازار صورت گرفت که نکته قابل تأملی است. بیشترین ورود پول در بین صنایع پالایشی و شیمیایی صورت گرفت و در بین نمادها نیز نمادهای شپنا و شپدیس بیشترین ورود پول اشخاص حقیقی را به خود اختصاص دادند. حقوقیها نیز بیشترین خالص خرید را در فلزات و بانکها و در بین نمادهای فجهان، فسبزوار و میدکو داشتند.
برآیند نقدینگی حقیقی وارد شده به صندوقهای درآمد ثابت با رشد قابل توجه 111درصدی نسبت به روز چهارشنبه 76 میلیارد تومان منفی گزارش شد.
در روز یکشنبه شاهد معاملات کم رمقی و کم نوسانی در بازار بودیم. شاخص کل در این روز با رشد 2600واحدی (معادل 0.18درصدی) مواجه شد. روند شاخص کل هموزن اما در این روز منفی بود و شاهد افت 2هزارواحدی (معادل 0.47-درصدی) آن بودیم.
ارزش معاملات خرد در این روز افت قابلتوجه20درصدی همراه شد و وارد کانال 5هزارمیلیاردتومانی شد. در بین صنایع فلزات، شیمیایی و پالایشی بیشترین ارزش معاملات خرد را داشتند. نمادها با بیشترین ارزش خرد نیز شامل نمادهای پالایش، فسبزوار و فجهان بودند.
در این روز بر خلاف روز گذشته خالص خرید اشخاص حقیقی در بازار منفی گزارش شد. بهطوری که شاهد خروج بیش از 480 میلیارد تومان نقدینگی حقیقی در این روز بودیم. بیشترین ورود پول اشخاص حقیقی در این روز در صنعت فنی و مهندسی و نمادهای رمپنا و شپنا صورت گرفت. حقوقیها نیز در این روز بیشترین خالص خرید خود را در نمادهای فجهان، فسبزوار و کیمیاتک داشتند.
در این روز بر خلاف دو روز گذشته شاهد تزار نقدینگی مثبت در سمت صندوقهای درآمد ثابت بودیم. بهطوری که شاهد خالص خرید 170میلیاردتومانی در آنها بودیم.
در روز سهشنبه مشابه روز گذشته شاهد معاملات کم نوسانی در بازار بودیم. شاخص کل در این روز 715 واحد (0.05درصد) مثبت شد. روند شاخص کل هموزن اما در این روز منفی بود و 1410 واحد کاهش یافت.
ارزش معاملات خرد در این روز به روند نزولی دو روز اخیر خود ادامه داد و 5489 میلیارد تومان گزارش شد. گروههای محصولات شیمیایی، فلزات اساسی و فرآوردههای نفتی در این روز بیشترین ارزش معاملات خرد را به خود اختصاص دادند.
خالص خرید اشخاص حقیقی در این روز مشابه روز گذشته منفی بود و 276 میلیارد تومان گزارش شد؛ اما نکته مثبت آن کاهش 42درصدی آن نسبت به روز قبل بود که نویدبخش روز بهتری را برای بازار سهام میداد. صنایع فرآوردههای نفتی، رایانه و هتل و رستوران در این روز بیشترین خالص خرید اشخاص حقیقی را به خود اختصاص دادند. صنایع با بیشترین خالص خرید اشخاص حقوقی نیز صنایع فلزات اساسی، بانک و محصولات شیمیایی بودند.
برآیند نقدینگی حقیقی وارد شده به صندوقهای درآمد ثابت در این روز منفی 32 میلیارد تومان گزارش شد که این موضوع پس از یک روز ورود پول به درآمد ثابتها صورت گرفت.
شاخصهای بازدهی بازار در روز چهارشنبه هر دو سبزپوش بودند. در این روز شاهد رشد 11500واحدی شاخص کل (معادل 0.8درصد) و 1245واحدی (معادل 0.3درصدی) کل هموزن بودیم. مجموع ارزش معاملات خرد بازار در این روز 6700 میلیارد تومان گزارش شد. محصولات شیمیایی، فلزات اساسی و استخراج کانههای فلزی در این روز بیشترین ارزش معاملات خرد را به خود اختصاص دادند. نمادهای کدما، برکت، شپدیس و شپنا نیز بیشترین ارزش معاملات خرد را در بین نمادها به خود اختصاص داده بودند.
در این روز شاهد کاهش قابلتوجه خروج پول اشخاص حقیقی از بازار بودیم بهصورتی که تنها 20 میلیارد تومان نقدینگی اشخاص حقیقی در این روز از بازار خارج شد. صنایع محصولات شیمیایی، استخراج کانههای فلزی و خودرو و ساخت قطعات بیشترین ورود پول اشخاص حقیقی و در بین نمادها نیز نمادهای شپدیس، شیراز و تاپکیش بیشترین خالص خرید اشخاص حقیقی را به خود اختصاص داده بودند.
همچنین در این روز شاهد رشد قابلتوجه خروج نقدینگی حقیقی از درآمد ثابتها بودیم. بهطوری که رقم خروج نقدینگی حقیقی از درآمد ثابتها از 32 میلیارد تومان به 112 میلیارد تومان رسید که رشد 250درصدی نسبت به روز گذشته نشان میداد.
شاخص فیندو، شاخصی است که مستقل از مثبت و منفی بودن بازار بوده و نشاندهنده ورود و خروج نقدینگی هوشمند در کلیت بازار است. برایند هفتگی این شاخص در هفته گذشته برابر 1.3- میلیون تومان بوده است که بیانگر اختلاف سرانه خرید و فروش هر کد حقیقی در معاملات این هفته بوده است و نشاندهنده برتری نهچندان محسوس فروشندگان نسبت به خریداران میباشد.
با توجه به این موضوع میانگین وزنی شاخص فیندو در 6 ماه گذشته برابر 1.3- میلیون تومان بوده است، در نتیجه برای بررسی وضعیت شاخص فیندو، این عدد را ملاک قرار خواهیم داد و محدوده 1.7- تا 0.6- را به عنوان محدوده امن در نظر گرفت که بیانگر ورود یا خروج نقدینگی هوشمند قوی نبوده و نشانگر هیجانات صعودی یا نزولی بازار است. علی رغم تمام فراز و نشیبهای موجود، شاخص فیندو در این هفته توانسته در محدوده امن خود بماند تا احتمال رنج بودن بازار برای کوتاه مدت در ادامه را بیشتر کند.
همانطور که در نمودار مشخص است این شاخص برای سومین هفته متوالی عدد منفی را ثبت کرد. بررسی میانگین سرانه خرید و فروش حقیقی در هفتههای گذشته نشان میدهد که اصلی ترین دلیل روند نزولی شاخص فیندو، کاهش قدرت خریداران بوده است. سردرگمی فعالان بازار در پیشبینی رفتار شاخص کل در واکنش به نقاط حمایتی، باعث شد تا خریداران پرقدرتی که قصد خرید را داشتند برای مدتی صبر کنند. در آن طرف ماجرا فروشندگان نیز قدرت بالایی نداشتند و اکثرا فروشندگان، اشخاصی بودن که در اوایل اواخر شهریور با قصد نوسانگیری وارد شدند؛ در نتیجه با توجه به بازدهی که در این مدت ثبت کردند، اقدام به خروج از بازار و سیو سود کردند.
بیشترین مقدار شاخص فیندو در روز شنبه با عدد 1.3+ میلیون تومان و کمترین مقدار آن در روز چهارشنبه برابر 2.8- میلیون تومان بوده است.
در هفته گذشته بیشترین ورود نقدینگی هوشمند به ترتیب به فرآوردههای نفتی، محصولات شیمیایی، شرکتهای چند رشتهای صنعتی و بیشترین خروج نقدینگی هوشمند به ترتیب از کانههای فلزی، دستگاههای برقی، بانکها و موسسات اعتباری ثبت شده است.
همانطور که در آخرین گزارش هفتگی شاخص فیندو اشاره کردیم تداوم خروج نقدینگی هوشمند از صنایع بزرگ این احتمال را بوجود آورده بود که احتمالا این صنایع با اصلاح قیمتی و زمانی همراه باشند. طبق پیشبینی در بازه سه هفته گذشته نیز مشاهده کردیم که این صنایع بیشترین میزان افت را در بین صنایع به خود اختصاص دادند.
نکته مهمی که وجود دارد بعد از گذشت یک ماه، بار دیگر شاهد تغییر جریان معاملات از صنایع کوچک به صنایع و نمادهای بزرگ هستیم. با توجه به رشد قیمتهای جهانی بهخصوص اوره و نفت جهانی، شاهد این بودیم که از اواسط هفته نمادهای این صنعت وضعیت متفاوتی را نسبت به بازار سپری کردند و رفته رفته تقاضا برای آنها افزایش پیدا کرد. این تغییر جریان نقدینگی هوشمند و همچنین توجه بازار به تغییرات متغیرها، میتواند امیدها را برای بهبود کلی جریان معاملات در ادامه افزایش دهد؛ چرا که در صورت مشاهده تغییراتی در قیمتهای جهانی و همچنین متغیرهای کلان داخلی میتوان این انتظار را داشت که سهام و صنایع راه خود را جدا کنند و شرایط معاملاتی متفاوتی را درپیش گیرند. از طرفی اصلاح بخشی قابل توجهی از سهام در یک ماه اخیر مسیر را برای رفتار منطقی در ادامه هموارتر کرده است.
باتوجه به واکنش شاخص کل به محدوده حمایتی مهم و همچنین جابجایی جریان نقدینگی هوشمند، میتوان در ادامه شرایط بهتر را برای بازار متصور شد. اما موضوعی مهم این است که هنوز شاخص فیندو سیگنال قدرتمندی در خصوص ورود و خروج از بازار صادر نکرده است. در نتیجه در حال حاضر با توجه به متعادل بودن بخشی زیادی از بازار بهترین زمان برای اصلاح پرتفوی است. اما نکته مهم که باید همیشه درنظر بگیرید مدیریت سرمایه و پایبندی به تارگت و حد ضرر است.
اطلاعات ارائه شده در این محتوا صرفاً جهت شرح اتفاقات بازار در هفته اخیر بوده و نبایست بهعنوان یک ملاک اصلی برای تصمیمگیری هفته آتی مدنظر قرار گیرد بلکه کمک خواهد کرد تا جریان نقدینگی هوشمند در کل بازار تنها بهعنوان یک عامل اثرگذار رصد شده و در تصمیمگیری در کنار سایر عوامل به شما کمک کند.
هفتهای سبز اما بیرمق... پس از دو هفته متوالی ثبت بازدهی منفی در بازار بالاخره شاهد برگشت بازار در هفته...
هفتهای سبز اما بیرمق... پس از دو هفته متوالی ثبت بازدهی منفی در بازار بالاخره شاهد برگشت بازار در هفته...
هفتهای سبز اما بیرمق... پس از دو هفته متوالی ثبت بازدهی منفی در بازار بالاخره شاهد برگشت بازار در هفته...
نظرات