باتوجه به چشمانداز قیمت مس جهانی، رشدهای پیدرپی و رسیدن به نزدیکی سقف تاریخی در این مقاله به بررسی این صنعت خواهیم پرداخت.
مس فلزی سرخرنگ است. این فلز از معدود عناصری است که در طبیعت به شکل خالص یافت میشود. این فلز بهدلیل هدایت جریان الکتریکی و گرمایی بالایی که دارد کاربردهای گستردهای در صنایع گوناگون دارذ. و از لحاظ ایجاد ارزش در جهان در میان فلزات پس از فولاد رتبه دوم جهان را دارا است. عمده مس استخراج شده در صنایع برق و الکتریک مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این فلز در صنایع گوناگونی مانند کانه آرایی، رنگسازی، ساختمانسازی، کاغذسازی و تولید آلیاژهای مختلف کاربرد دارد.
فرآیند تولید مس با استخراج خاک حاوی این عنصر شروع میشود. سپس از خاک استخراج شده کنسانتره مس تولید شده و سپس به کاتد (شمش مس) تبدیل میشود. کنسانتره مس عیار 25درصدی و کاتد عیار بالای 99درصدی دارد. سپس از کاتد تولید شده مفتول مسی تولید میشود.
بیش از 50درصد مس تولید شده در جهان در چین مصرف میشود. کشورهای شیلی و پرو نیز بهترتیب رتبه اول و دوم جهان را از منظر تولید مس دارند. بنابراین هرگونه رویدادی که بتواند سبب کاهش یا افزایش تولید یا مصرف این کشورها شود محرک افزایش یا کاهش قیمت مس است.
ایران نیز رتبه پانزدهم جهان را از منظر تولید این فلز در جهان دارا است و هشت معدن فعال در کشور در زمینه استخراج مس در حال فعالیت هستند.
طبق بررسیهای سیتی بانک آمریکا در پنچ سال آتی، تنها در سال 2023 جهان با مازاد عرضه این فلز روبهرو است. اما در مابقی سالها کسری عرضه در این فلز وجود دارد که میتواند عاملی بر رشد قیمت مس جهانی باشد. همچنین از جمله مواردی که میتواند منجر به بهبود تقاضا و رشد قیمت این فلز شود میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
باتوجه شیوع ویروس کرونا، کشور آمریکا برای مقابله با تبعات اقتصادی این ویروس مجبور به چاپ پول با حجم گسترده و تزریق آن به اقتصاد شده است. این موضوع منجر به افت قابلتوجه شاخص دلار شده است. افت شاخص دلار نیز میتواند سبب رشد قیمت داراییها معادل دلار شود که مس نیز جزء این دسته قرار میگیرد.
پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات سال 2020 شاهد کاهش قابلتوجه ریسکهای اقتصاد بودیم. عمده این ریسکها نیز ناشی از جنگ تجاری میان چین و آمریکا بود. این موضوع در کنار تمایل آقای بایدن به استفاده گسترده از انرژیهای پاک میتواند عاملی بر تحریک تقاضا و رشد قیمت این فلز باشد.
شیوع ویروس کرونا در جهان موجب ریزش قابلتوجه قیمت کامودیتیها شد. اما با ساخت واکسن کرونا و تزریق آن به جمعیت انسانی اقتصادهای بزرگ جهانی، کمکم شاهد رشد قابلتوجه و افزایش ریسکپذیری بازار هستیم. که میتواند منجر به رشد قیمت این فلز ارزشمند شود.
باتوجه به چشماندار آتی صنعت حملونقل و حرکت جهان بهسمت استفاده از خودروهای برقی که تولید آنها نیازمند مس قابلتوجه است میتواند محرکی بر رشد قیمت این طلای سرخ باشد.
باتوجه به افزایش قابلتوجه تقاضا و محدود بودن ذخایر، برآوردهای مختلف نشان میدهد ذخایر این فلز در کمتر از 30 سال دیگر به اتمام میرسد. این موضوع میتواند سبب جهش قابلتوجه قیمت و کمیاب شدن این فلز شود.
1- منابع عظیم و با کیفیت مس در ایران (وجود مزیت رقابتی)
2- افزایش تقاضا و کمبود عرضه در سالهای آتی
3- رشد تعداد خودروهای الکتریکی و افزایش تقاضای مصرفی آن
4- حرکت جهان بهسمت استفاده از انرژیهای پاک (کاربرد گسترده این فلز در این انرژیها)
5- رشد حاشیه سود تولید محصول بهدلیل رشد قیمت جهانی
6- کاهش مداوم ذخیره مس در انبارهای بزرگ کالایی شانگهای و لندن
1- کاهش منابع معدنی در جهان و ایران
2- کمبود منابع آب در ایران
3- نوسانات شدید قیمت در بازارهای جهانی
4- احتمال تداوم جنگ تجاری میان چین و آمریکا
5- افزایش تولید توسط تولیدکنندگان مس در شیلی و پرو و افزایش عرضه پس از اتمام بحران بیماری کرونا
در بازار سرمایه دو نماد "فملی" و "فباهنر" در این صنعت فعالیت میکنند. در ادامه به معرفی مزایا و معایب این دو شرکت میپردازیم.
1- رتبه سوم از لحاظ ارزش بازار در بازار سرمایه: شرکت ملی مس پس از فولاد رتبه دوم شرکتهای بورسی از لحاظ ارزش بازار را دارا است. این موضوع میتواند موجب سهولت دریافت تسهیلات مالی بدون ارائه ضمانت تنها با پشتوانه رتبه اعتباری شود.
2- بهرهبرداری از طرحهای توسعه و رشد قابلتوجه تولید: شرکت ملی مس با تعریف طرحهای توسعه گوناگون، برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر و رشد تولید تلاش میکند. از جمله این طرحها میتوان به طرحهای توسعه معادن درهآلو و درهزار و خاتون آباد اشاره کرد. برنامههای شرکت نشان میدهد که میتوان تا سال 1404 شاهد رشد قابلتوجه تولید و بهطبع آن سودآوری شرکت باشیم.
3- حاکمیت شرکتی مطلوب و مدیریت مقتدر شرکت: در سالهای گذشته مدیریت توانا و مقتدر شرکت با تعریف طرحهای توسعه گوناگون، افزایش سرمایهها و بازاریابی موفق محصول سبب تداوم رشد شرکت ملی مس شده است.
4- دارا بودن معادن عظیم ماده معدنی: این شرکت با دارا بودن معادن متعدد استخراج مس که عمدتا در کرمان هستند مشکلی از جهت تأمین ماده معدنی مورد نیاز ندارد. این موضوع میتواند بهعنوان یک مزیت رقابتی مهم برای این شرکت مطرح شود.
5- تکمیل بودن زنجیره ارزش شرکت: این شرکت با استخراج خاک حاوی مس، در نهایت مفتول مسی تولید میکند. بنابراین بهنظر میرسد زنجیره ارزش این شرکت تا حدود زیادی تکمیل باشد. که منجر به رشد قابلتوجه حاشیه سود و در نتیجه سود خالص شرکت میشود.
تجهیزات قدیمی و فرسوده شرکت: بهدلیل تحریمهای آمریکا علیه ایران امکان بهروزآوری تجهیزات شرکت وجود نداشته است. این موضوع سبب کاهش امکان بهرهبرداری از معادن مختلف و استخراج از آنها میشود.
1- تعریف طرحهای توسعه برای افزایش بهرهوری: شرکت مس شهید باهنر با هدف تکمیل زنجیره ارزش و ایجاد ارزش افزوده اقدام به تعریف طرحهای توسعه گوناگون از جمله پروژه خط توليد لوله مسي، بهروزرسانی ضروری خطوط، راهاندازی خط توليد مقاطع (کانفرم) کرده است. با افتتاح این طرحهای توسعه میتوان به رشد سودآوری این نماد در آینده نزدیک امیدوار بود.
2- سبد متنوع محصولات تولیدی: این شرکت با تولید محصولات گوناگون، سبد متنوعی از محصولات را تولید میکند. که سبب کاهش عمده ریسک شرکت در بحث تولیدات میشود. از جمله این محصولات میتوان به تسمه و ورق مسی، تسمه ورق برنجی، مطلس، لوله مسی و لوله برنجی اشاره کرد.
3- حذف احتمالی چهار صفر از پول ملی و در نتیجه رشد تولید سکه ضرب شده. (با توجه به سیاستهای بانک مرکزی امکان حذف چهار صفر از پول ملی وجود دارد.) در صورت اجرای این برنامه امکان افزایش نیاز به سکههای ضرب شده وجود دارد. باتوجه به این که یکی از محصولات این شرکت تولید سکههای مسی است. امکان افزایش تولید و فروش این محصول وجود داشته که در نهایت منجر به رشد سودآوری این شرکت خواهد شد.
1- ریسک کمبود نقدینگی شرکت: باتوجه به کمبود وجه نقد در شرکت احتمال دریافت تسهیلات مالی که منجر به افزایش هزینه مالی شرکت میشود وجود دارد. همچنین امکان افزایش سرمایه از محل آورده نقدی وجود دارد. این تأمین مالی تنها برای تأمین سرمایه در گردش شرکت انجام میشود و تأثیری در رشد سودآوری شرکت نخواهد داشت.
2- وجود انحصار در تأمین مواد اولیه شرکت: باتوجه به انحصار در تأمین مواد اولیه شرکت توسط معادن مس استان کرمان امکان چانهزنی برای دریافت مواد اولیه وجود ندارد. این امر یک ریسک با اهمیت برای این شرکت محسوب میشود.
نمادهای "فملی" و "فباهنر" در صنعت مس فعالیت میکنند. در تصویر پایین سود تحلیلی سال 1400 که از گزارش اجماع تحلیلگران استخراج شده است را مشاهده میکنید. با بررسی این تصویر میتوان متوجه نکتههای زیر شد.
1- بین نسبت قیمت به درآمد دو شرکت اختلاف زیادی وجود ندارد و هر دو نسبت آنها بسیار مشابه هستند.
2- هر دو شرکت با تعریف طرحهای توسعه گوناگون امکان رشد سودآوری را در آینده نزدیک دارند.
3- بهدلیل تعریف طرحهای توسعه و چشمانداز آتی قیمت مس جهانی، نسبت قیمت به درآمد نمادهای این صنعت با نسبت قیمت به درآمد نسبی بازار اختلاف جزئی دارد.
تصویر پایین نمودار نماد "فملی" را در تایم فریم روزانه نشان میدهد. همانطور که مشخص است از آغاز ریزش بازار در بیست مردادماه روند نزولی ملی مس آغاز شده است. و تا جلسه معاملاتی 21 اردیبهشتماه بیش از 35درصد اصلاح کرده است. در ادامه به بررسی نکتههای مهم نمودار قیمت آن میپردازیم:
1- قیمت درحال حرکت بهسمت مقاومت داینامیک خط روند نزولی است. در صورت شکست آن و تثبیت قیمت در بالای آن میتوان نسبت به آغاز روند نزولی امیدوار بود.
2- در نمودار قیمت الگوی مثلث افزایشی تشکیل شده است. در صورت شکست ضلع فوقانی این مثلث میتوان انتظار دستیابی قیمت به تارگت قیمتی 1785تومانی را داشت.
3- خط روند صعودی تشکیل شده در روی نمودار نشاندهنده روند صعودی کوتاهمدت این سهم است. در صورت تداوم اصلاح قیمتی میتوان امیدوار بود که از تداوم اصلاح قیمت جلوگیری کند.
4- در اندیکاتور شاخص قدرت نسبی خط روند نزولی تشکیل شده است. در صورت شکست آن بهسمت بالا سیگنال خرید قدرتمندی صادر خواهد شد؛ همچنین خط روند صعودی تشکیل شده در روی آن نیز میتواند بهعنوان سطح حمایتی داینامیک از اصلاح قیمت جلوگیری کند.
5- سایر سطوح مقاومتی و حمایتی پیشروی قیمت در نمودار مشخص است.
در این مطلب سعی شد تا با بررسی فلز مس و عوامل تأثیرگذار بر آن، نگاهی اجمالی بر صنعت مس داشته باشیم. امید است خوانندگان گرامی با مطالعه این مطلب به درک مناسبی از صنعت مس برسند. و با رصد پارامترهای مهم گفته شده، موقعیتهای مناسب برای سرمایهگذاری در این صنعت را شناسایی کنند.
برای کسب آگاهی بیشتر از وضعیت تکنیکال سهام میتوانید دوره آموزش تحلیل تکنیکال کلاسیک را مشاهده کنید.
نظرات