بلاگ/بورس
شناسه خبر:742 تاریخ انتشار:1399/11/09 23:30 نویسنده: معصومه رنج خواه
تحلیل صنعت قند و شکر

در این مقاله ابتدا کلیات صنعت قند و شکر و ویژگی‌های مهم این صنعت را بررسی می‌کنیم، در ادامه به بررسی وضعیت این صنعت در بازار سرمایه می‌پردازیم.

تحلیل صنعت قند و شکر

در این مقاله تلاش کرده‌ایم شما را با صفر تا صد صنعت قند و شکر آشنا کنیم.
ابتدا توضیحات و اطلاعاتی راجع به کلیات این صنعت ارائه می‌شود و در آخر این صنعت را در بازار سرمایه بررسی می‌کنیم.

شکر چیست؟

شکر به عنوان یکی از منابع تامین انرژی در سبد کالاهای اساسی کشور جای دارد.
تولید شکر از هر دو محصول چغندر و نی‌شکر ممکن است. نزدیک به ۸۰درصد از شکر تولیدی در جهان از نی‌شکر و مابقی از چغندر قند به‌دست می‌آید. واژهٔ شکر در فارسی از واژهٔ Sharkara در زبان سانسکریت گرفته شده‌است.

قند چیست؟

قند، فرآوردهٔ صنعتی از چغندر قند می‌باشد و معمولاً به‌شکل مکعب‌های سفیدی می‌ماند که از جنس شکر می‌باشند. این محصول در کارخانه به‌ صورت کله‌قند تولید می‌شود و آن‌ را با قندشکن به‌صورت مکعب در می‌آورند.

2 محصول مهم در تولید قند و شکر

1) نی‌شکر:

تاریخچه تجارت نی‌شکر نشان می‌دهد که ایرانیان از نخستین اقوامی بودند که هزاران سال پیش توانستند شکر متبلور سفید را به‌صورت جامد از نی‌شکر بدست آوردند و آن‌ را به عنوان کالای تجاری به بازار عرضه کنند. کشت نی‌شکر در ایران درسال1338 با احداث اولین واحد بزرگ کشت و صنعت نی‌شکر در هفت تپه خوزستان، آغاز شد.

*در حال حاضر 9 کارخانه با ظرفیت کل 100000 تن در شبانه روز و 872هزار تن در سال در ایران وجود دارد.

2) چغندر:

چغندر قند دو بار در سال در کشور کشت می شود. یکبار از اواخر شهریور تا اواخر پائیز و بار دیگر از اواخر اسفند تا اوایل خرداد ماه کشت صورت می‌گیرد. کشت اول را کشت پائیزه و کشت دوم را کشت بهاره می‌گویند.

عیار چغندرقند کشت بهاره بیشتر از کشت پائیزه است. تفاوت بین دما در طول شبانه روز، زمان شروع کشت و برداشت، رطوبت و نوع خاک، طول روز و شب در حد فاصل کاشت تا برداشت و... عوامل تاثیرگذار در عیار چغندر هستند. چغندری که به طور مثال عیار 16درصد دارد از هر 100 کیلوی آن می‌توان 25.6کیلوگرم شکر گرفت؛ اما همه‌ی این مقدار قابل تولید نیست و با توجه به راندمان شرکت‌ها معمولا بین 80 تا 85درصد آن قابل تبدیل و استخراج است. از هر 100کیلوگرم چغندر عیار 16درصدی نیز 85 کیلوگرم تفاله‌ی تر به دست می‌آید.

نکته‌ی اصلی تحلیلی شرکت‌های قندی توان شرکت در خرید چغندر است. با توجه به ظرفیت بالای شرکت‌های قندی و فزونی تقاضا بر عرضه، نیاز خاصی به واردات این محصولات وجود ندارد. در این بین نیز شرکتی در اولویت قرار دارد که اولاً دو کشته باشد و ثانیاً در موقعیتی به لحاظ جغرافیایی قرار داشته باشد که بتواند حدالامکان چغندر بیشتری جذب کند.

*در حال حاضر 28 کارخانه با ظرفیت کل 69550 تن در شبانه روز و 1.14میلیون تن در سال در ایران وجود دارد.

صنعت قند و شکر در ایران

نیاز سالانه شکر در کشور حوالی 2.2میلیون تن و به عبارتی ماهانه حدود 180هزار تن می باشد. فزونی تقاضا بر عرضه در کشور حدود 500 هزار تن می باشد و هرساله مقدار زیادی شکر خام وارد کشور می‌شود.

 به طور کلی این صنعت بیش از اینکه ریزه‌کاری‌های تحلیلی داشته باشد، اسیر دستوری بودن و وجود قوانین دست‌وپا گیر زیاد است.

خوشبختانه حذف ارز دولتی باعث خواهد شد که دیگر شرایط وخیمی مانند 10 سال گذشته نداشته باشیم که با واردات بی‌رویه‌ی شکر عملاً کمر شرکت‌های قندی شکسته شد.

مصرف جهانی شکر خام در چند سال اخیر 175میلیون تن بوده است. ایران با داشتن یک درصد جمعیت جهان به همین میزان سهم از مصرف جهانی شکر دارد.  (ماهانه متوسط 180 هزار تن)

بزرگترین تولیدکنندگان شکر در جهان

  • برزیل 
  • هند
  • اتحادیه اروپا
  • تایلند
  • چین

*برزیل به تنهایی نیمی از شکر جهان را تولید می‌کند.

بزرگترین مصرف‌کنندگان شکر در جهان

  • هند 
  • چین 
  • برزیل
  • آمریکا
  • اندونزی

پارامترهای تحلیل صنعت شکر

  1.  همبستگی منفی واردات و تولید
  2.  سطح زیر کشت
  3.  راندمان زمین
  4. عیار چغندر
  5.  زمان نگهداری و فرآوری
  6. نرخ شکر و چغندر
  7. نرخ ارز شکر وارداتی

عوامل موثر بر قیمت شکر

  • قیمت‌گذاری‌های دستوری
  • قیمت مواد اولیه وارداتی
  • تغییرات نرخ ارز
  • هزینه حمل و نقل
  • میزان برداشت چغندر و نی‌شکر

محصولات تولیدی کارخانجات قند و شکر در ایران

  • شکر سفید
  • شکر حاصل از تصفیه خام خریداری
  • تصفیه شکر خام کارمزدی
  • شکر تولیدی از چغندر قند

*قیمت فروش داخلی در رابطه با شکر سفید توسط سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان تعیین می‌شود.

  • ملاس

ملاس چیست؟
عصاره‌ای غلیظ، تیره و چسبناک، و یک محصول جانبی در روند تهیه شکر از چغندر یا نی‌شکر است. کیفیت ملاس به رسیدگی نی‌شکر یا چغندر، مقدار شکر استخراجی و روش استخراج بستگی دارد.

در کارخانه‌های ایران از ملاس برای تهیه الکل ،سرکه و علوفه استفاده می‌شود.

  • تفاله خشک
  • تفاله پرس شده
  • قند توليدی از چغندر

شرکت‌های فعال در صنعت قند و شکر بورس اوراق بهادار

در بورس اوراق بهادار، 12 شرکت در صنعت قند و شکر فعال هستند.

  • فرآورده‌های غذایی و قند چابهار (قچار)
  • قند اصفهان (قصفها)
  • قند ثابت خراسان (قثابت)
  • فرآورده‌های غذایی و قند پیرانشهر (قپیرا)
  • قند نیشاپور (قنیشا)
  • قند هکمتان (قهکمت)
  • شهد (قشهد)
  • قند لرستان (قلرست)
  • کارخانجات قند قزوین (قزوین)
  • قند مرودشت (قمرو)
  • شکر شاهرود (قشکر)
  • قند شیروان قوچان و بجنورد (قشیر)

بررسی ارزش بازار (market cap)

ارزش بازار صنعت قند و شکر

همانطور که تصویر بالا نمایان می‌سازد، قچار با فاصله بسیار زیادی نسبت به قثابت، بیشترین ارزش بازار و قشیر کمترین ارزش بازار را در میان نمادهای این صنعت دارد.

نسبت قیمت به سود محقق شده (P/E)

نسبت قیمت به سود محقق شده (P/E)*غیر از چهار نماد قشکر، قنیشا، قچار و قشیر، باقی نمادهای این صنعت P/E پایین‌تری نسبت به میانگین گروه خود دارند.
*پایین‌ترین P/E مربوط به نماد زیان‌‌ده قثابت است.

بازدهی نمادهای گروه قند و شکر از ابتدای سال

بازدهی نمادهای گروه قند و شکر از ابتدای سال

*نماد قچار، حدوداً 6.5برابر متوسط صنعت، رشد کرده است.

*تنها پنج نماد قچار، قنیشا، قصفها، قشکر، قپیرا، بازدهی بالاتر از میانگین صنعت داشته‌اند.

*سهم‌های قمرو، قلرست، قشهد، قزوین، قهکمت، قثابت و قشیر از سهام‌های جامانده این صنعت هستند.

بازدهی صنعت قند و شکر نسبت به شاخص کل و هم‌وزن

بازدهی صنعت قند و شکر نسبت به شاخص کل و هم‌وزن

*از ابتدای سال 99 تا کنون، صنعت قند و شکر، کمتر از شاخص کل و هم‌وزن، رشد داشته است.

بررسی چارت تکنیکال صنعت قند و شکر

بررسی چارت تکنیکال صنعت قند و شکر

*شاخص قند و شکر، کانال دو ساله‌ی خود را رو به پایین شکسته است و در ناحیه‌ی حمایتی 155.000 قرار دارد. درصورت حمایت در این ناحیه، کف دوقلو ساخته می‌شود و اهداف 200.000 و پس از آن 250.000 در دسترس است.

بررسی چارت صنعت قند و شکر نسبت به شاخص‌کل

بررسی چارت صنعت قند و شکر نسبت به شاخص‌کل

*شاخص‌کل روی ترندلاین حمایتی خود قرار دارد. در صورت شکست محدوده قرمز رنگ، توان این را دارد که بی‌دردسر تا محدوده‌ی آبی رنگ حرکت کند.

نتیجه‌گیری

از نظر فروش، شرکت‌های صنعت قند و شکر مشکلی ندارند و همه‌ی تولیدات آن‌ها در داخل کشور به فروش می‌رسد.

از لحاظ بنیادی، رشد این صنعت به شدت وابسته به سیاست‌ها و قیمت‌گذاری‌های دستوری‌ است، بنابراین با تغییر این متغییر می‌توانیم شاهد افزایش سود این شرکت‌ها باشیم.

از منظر تکنیکال، این صنعت روی حمایت معتبری قرار دارد و برای کوتاه‌مدت یکی از کم ریسک‌ترین صنایع بازار بورس است.

برای کسب آگاهی بیشتر می‌توانید دوره آموزش تحلیل تکنیکال کلاسیک را مشاهده کنید.

برچسب ها : قند شکر
دسته بندی: بورس تحلیل
مطالب پیشنهادی
نظرات