باتوجه به اینکه هفته گذشته شاهد بازدهی منفی در شاخص کل و شاخص هموزن بودیم، در این مقاله به بررسی روند تکنیکالی این دو شاخص میپردازیم.
در هفته اخیر نیز مشابه ۲ ماه گذشته، شاهد ثبت بازده منفی در هر دو شاخص بازار یعنی شاخص کل و شاخص هموزن بودیم؛ اما تفاوت این هفته شتاب بیشتر نزول قیمتها نسبت به گذشته بود. شاخص کل و شاخص هموزن که در ابتدای هفته کار خود را با 1334 و 353هزارواحد آغاز کرده بودند، در نهایت در سطح 1297 و 335هزارواحدی آرام گرفتند. بنابراین شاخص کل و شاخص هموزن بهترتیب افت 4.5 و 5.13درصدی را ثبت کردند.
افت بیشتر نمادهای کوچک و متوسط نسبت به نمادهای بزرگ و همچنین افزایش شیب ریزشی بازار دو اتفاق قابل توجه در هفته گذشته بودند.
در ادامه به بررسی روند تکنیکالی شاخص کل و شاخص هموزن خواهیم پرداخت.
با بررسی نمودار شاخص کل میتوان متوجه تداوم روند نزولی شاخص کل در قالب یک کانال نزولی شد که در حال حاضر شاخص به محدوده کف این کانال نزولی نزدیک شده است و محتمل است که با واکنش به این سطح شاهد بهبود روند معاملات باشیم. هر چند بهنظر میرسد امیدواریها به بازار زمانی بیشتر خواهد شد که ضلع بالایی کانال شکسته شود.
در خصوص شکست رو به پایین سطح 1280هزارواحدی نیز باید گفت بهدلیل عدم تایید شکست، توسط کندل تاییدگر و همچنین حجم معاملات نمیتوان از این شکست بهعنوان یک شکست معتبر یاد کرد و بهنظر میرسد با یک شکست کاذب روبهرو باشیم.
با نگاهی به آرایش اندیکاتورهای مووینگ اوریج نمایی اعمال شده در نمودار شاخص (اندیکاتور میانیگین متحرک)، میتوان روند نزولی را به وضوح مشاهده نمود. این موضوع تا زمانی ادامه خواهد داشت که میانگین متحرک تند (دوره تناوب 20روزه، قرمزرنگ) بتواند میانگین متحرک کند (50روزه، آبیرنگ) را بهسمت بالا بشکند. تا زمانی که این اتفاق رخ ندهد انتظار رشد شارپ از بازار بهجا نیست.
در اولین نگاه به شاخص هموزن میتوان متوجه شکست کف حمایتی مهم آن یعنی محدوده 365 الی 370هزارواحدی شد. پولبک به این سطح و در نهایت شکست آخرین کف خود یعنی سطح 343هزارواحدی تاییدی بر شکست این سطح مهم در این نمودار است. محدوده حمایتی که میتواند از تداوم روند نزولی شاخص هموزن جلوگیری کند، محدوده323 الی 326هزارواحدی است. در صورت شکست این محدوده نیز، سطح حمایتی بعدی 305هزارواحد است که میتواند کف حمایتی مستحکمی در پیش روی روند نزولی بازار باشد.
در خصوص اندیکاتور RSI نیز محدوده 18 الی 21درصد این اندیکاتور بسیار حیاتیست که در صورت شکست این محدوده سطح 3درصد این اندیکاتور میتوانند سطوح حمایتی بعدی پیش روی روند نزولی آن باشند. بهنظر با رسیدن شاخص هموزن به عدد 326هزارواحدی خریداران بلندمدتی اقدام به خرید خواهند کرد که میتواند کف بازار را تشکیل دهد.
تصویر بالا روند P/E TTM بازار را دو سال اخیر نشان میدهد؛ همانطور که مشخص است P/E بازار در حال حاضر در سطح دیماه سال 1398 قرار گرفته که نشاندهنده وضعیت مطلوب بنیادی بازار است؛ همچنین اصلاح 30واحدی این نسبت سودآوری نسبت به سقف تاریخی آن نکته با اهمیت دیگری است که باید به آن توجه داشت.
باتوجه به ارسال گزارشات 9ماهه نسبتاً مطلوب شرکتها و همچنین تداوم شرایط رکودی بازار، میتوان انتظار داشت که P/E بازار کماکان جذاب بیشتری پیدا کند.با توجه به اینکه میانگین 10 ساله این نسبت عدد 8 را نشان میدهد، انتظار میرود اعداد فعلی برای سرمایهگذاران جذابیت داشته باشد.
تصویر بالا روند ارزش معاملات خرد بازار (ستون سبزرنگ)، میانگین متحرک 30روزه اعمال شده در آن (خط قرمزرنگ) و شاخص کل (خط آبیرنگ) را نشان میدهد. این نمودار میتواند معیاری برای شناسایی وضعیت ارزش معاملات باشد. زمانی که ارزش معاملات خرد بازار در بالای میانگین متحرک 30روزه قرار میگیرد، میتوان بهبود وضعیت بازار را پیشبینی کرد. در غیر این صورت عمدتاً روند بازار نزولی یا خنثی است.
در شرایط فعلی باتوجه به وضعیت رکودی بازار، ارزش معاملات خرد در سطح کمتری نسبت به میانگین خود قرار دارد. تا زمان عدم شکست این میانگین بهسمت بالا توسط ارزش معاملات نمیتوان به تغییر روند و بهبود وضعیت معاملات خرد در بازار امیدوار بود.
با در نظر داشتن موارد بالا نمیتوان به آغاز یک روند صعودی در بازار امیدوار بود؛ اما نشانههای موجود در بازار میتوانند نشاندهنده توقف افت شاخص و در نهایت کفسازی در این محدوده باشند؛ همانطور که اشاره شد ارسال گزارشات 9ماهه نیز میتواند وضعیت بازار را بیش از پیش بهبود بخشد و یک نوسان رو به بالا در بازار ایجاد کند.
در انتها ذکر این نکته ضروریست که با مشاهده سلسله دورههای آموزشی تحلیل تکنیکال آکادمی فیندو(اینجا) میتوانید در این زمینه به کسب دانش و مهارت بپردازید.
اصلاح بورس ادامهدار بود! در هفته اخیر نیز مشابه ۲ ماه گذشته، شاهد ثبت بازده منفی در هر دو شاخص بازار یعنی
اصلاح بورس ادامهدار بود! در هفته اخیر نیز مشابه ۲ ماه گذشته، شاهد ثبت بازده منفی در هر دو شاخص بازار یعنی
اصلاح بورس ادامهدار بود! در هفته اخیر نیز مشابه ۲ ماه گذشته، شاهد ثبت بازده منفی در هر دو شاخص بازار یعنی
نظرات