در این مقاله تاثیر پیروزی بایدن بر بورس ایران و هم چنین صنایع و سهامی که از این پس مورد توجه بازار قرار میگیرند را بررسی میکنیم.
سپهر سیاسی آمریکا در سال 2020 شاهد اتفاقی عجیب بود. پس از 28 سال مجدداً مردم آمریکا تصمیم گرفتند یک رئیس جمهور بیش از 4 سال کنترل امور را در دست نداشته باشد. علاوه بر این نرخ مشارکت مردم در این انتخابات با ثبت رکوردی جدید به بیش از 130 میلیون نفر رسید که نشاندهنده عزم آمریکاییها بر اصلاح و تغییر دولت دارد. این تمام ماجرا نیست؛ امسال شیوع کرونا میتوانست مانع از مشارکت مردم شود که راهکار آرای پستی و زودهنگام باعث شد نه تنها نرخ مشارکت کاهش نیابد بلکه پرشورترین انتخابات آمریکا را از 110 سال پیش تا امروز شاهد باشیم. اما دلیل استقبال مردم از شرکت در انتخابات چه بود؟ و نتیجه این انتخابات چه تاثیری بر بورس ایران خواهد گذاشت؟
حزب جمهوریخواه آمریکا معروف به اتخاذ سیاستهای یک جانبهگرایانه است. اما ترامپ در 4 سال خود اقداماتی انجام داد که اعتراض هم حزبیهای خود را نیز به همراه داشت. معاهده پاریس، پیمان نفتا، وضع تعرفه بر تجارت خارجی و البته برجام از جمله معاهدات بینالمللی بودند که برای هرکدام سالهای زیادی زمان و هزینه صرف شده بود و ترامپ تنها با یک امضا همه را یکی پس از دیگری لغو کرد. همین بدعهدیها اعتبار آمریکا را از نگاه جامعه بینالملل زیر سوال برد. آمریکا از برجام که یکی از طولانیترین مذاکرات چندجانبه تاریخ بود خودخواهانه خارج شد تا با این اقدام معیشت مردم ایران نشانه گرفته شود.
معیشت مردم ایران به واسطه تضعیف بخش تجاری، اقتصادی و صنعتی به شدت تحت تاثیر قرار گرفت و تحریمهای یک جانبه آمریکا خصوصا در بخش صادرات نفت باعث تورم سنگین و رشد پایه پولی کشور شد و مشکلات عدیدهای را به ارمغان آورد. بر همین اساس دماسنج اقتصادی کشور یعنی بورس نیز طی چند سال اخیر تحت تاثیر مناقشات مختلف بود و ارزش سهام برخی صنایع با نوسانات شدید همراه بودند.
تاثیرپذیری بورس از انتخابات آمریکا و نتایج آن به حدی بود که شمارش اولیه آرا و پیشتازی زودهنگام ترامپ باعث شد بورسیهای ایران به استقبال سهمهای دلار محور بروند. و صنایع ریال محور بازار با افزایش عرضه و حتی صف فروش همراه شوند. اما پس از تایم معاملاتی و با شمارش آرای پستی کم کم ورق برگشت. و شاهد این بودیم که بایدن با کسب اکثریت آرای پستی در ایالتهای کلیدی ترامپ را شکست داد تا چهل و ششمین رئیس جمهور آمریکا یک دموکرات باشد. دموکراتی که سابقه دوستی و رفاقت با وزیر امورخارجه حال حاضر کشورمان را دارد.
بایدن به عنوان معاون اوباما نقش کلیدی در تدوین برجام داشت. برجامی که از آن به عنوان یکی از افتخارات دموکراتها یاد میشود. با روی کار آمدن بایدن میتوان انتظار داشت که بازگشت احتمالی امریکا به برجام و لغو تحریمها کلید بخورد. در این صورت ریسک سیستماتیک سرمایهگذاری در بازار سرمایه ایران به شدت کاهش مییابد. و در زمان افول بازارهای دلارمحور مانند طلا، ارز و بورس انتخاب نخست بسیاری خواهد بود. اما آیا تمام صنایع بورسی مورد توجه قرار خواهند گرفت؟
با پیروزی بایدن به دلیل احتمال لغو تحریمها و گشایشی که منجر به انعقاد مجدد قراردادهای خارجی برای شرکتهای داخلی میشود.
دو دسته از صنایع و سهام میتوانند رشد خوبی را تجربه کنند:
بنابراین صنایع و سهام مستعد رشد به شرح زیر است:
فولادیهای تحریم شده: فولاد، فخوز، فسپا، فنوال
صنایع غذایی صادرات محور: غنوش، غفارس، غمارگ
صنایع داروسازی صادرات محور: ریشمک، دتماد
خودروییها: خودرو، خساپا
قطعهسازان و ماشینآلات: ختوقا، خمحرکه، تکمبا، تایرا، فاراک
علاوه بر این سهام، صنایع ریال محور به دلیل کاهش احتمالی نرخ ارز، با استقبال بازار در کوتاهمدت روبهرو میشوند. از این جهت نیز صنایع خودرویی، غذایی و دارویی وضعیت بهتری خواهند داشت.
این روزها صحبتهای زیادی پیرامون عدم تاثیر بلندمدت گشایشهای سیاسی و اقتصادی شنیده میشود.
اما ذکر این نکته ضروریست که در صورت اجرای واقعی برجام و سرمایهگذاری مستقیم کشورهای دیگر در بخش زیرساختی، میتوان انتظار داشت ارزش شرکتهای پذیرفته شده در بورس در بلندمدت بسیار فراتر از اعداد و ارقام امروز باشند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انتخابات آمریکا و تاثیرات آن میتوانید کارگاه استراتژی انتخاباتی در آستانه انتخابات آمریکا را در سایت فیندو مشاهده کنید.
وضعیت انتخابات آمریکا در این دوره سپهر سیاسی آمریکا در سال 2020 شاهد اتفاقی عجیب بود. پس از 28 سال مجدداً...
وضعیت انتخابات آمریکا در این دوره سپهر سیاسی آمریکا در سال 2020 شاهد اتفاقی عجیب بود. پس از 28 سال مجدداً...
وضعیت انتخابات آمریکا در این دوره سپهر سیاسی آمریکا در سال 2020 شاهد اتفاقی عجیب بود. پس از 28 سال مجدداً...
نظرات