شاخص کل بورس پیش از انتخابات دورههای نهم و دهم مجلس شورای اسلامی عموماً با رشد همراه بوده است. در این تحلیل سعی شده است با بررسی دقیق این رشد تکرارشوندگی آن پیش از انتخابات دور دهم مجلس شورای اسلامی را پیشبینی کنیم.
همواره با نزدیک شدن به انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری این صحبت از اهالی بازار شنیده میشود که روند کلی شاخص تا انتخابات صعودی است و برخی افراد معاملات خود را نسبت به این رویداد تغییر میدهند. اما این انتخابات در ادوار گذشته تا چه میزان بر بازار بورس تأثیر گذاشته و این تصور تا چه میزان میتواند صحیح باشد؟
بازار بورس که همواره از رویدادهای سیاسی اثر میپذیرد، اکنون در آستانه رویداد سیاسی دیگری یعنی انتخابات مجلس قرارگرفته است. بهمنظور شناسایی اثرگذاری این رویداد، نمودار شاخص کل را در دو دوره گذشته انتخابات مجلس و طی برهه زمانی 3 ماه قبل تا 1 ماه پس از هر انتخابات بررسی نمودهایم.
همانطور که در نمودار شاخص کل نمایان است، در دوره نهم انتخابات مجلس در فاصله 3 ماهه تا انتخابات شاهد رشدی حدود 4 درصد در شاخص کل بودیم که رشد چشمگیری محسوب نمیشود. در یک ماه پس از آن نیز مجددا رشد 4 درصدی شاخص کل را شاهد هستیم. لذا در برهه 4 ماهه (3 ماه بعد و یک ماه بعد از آن) انتخابات مجلس در دوره نهم شاهد رشدی حدود 8 درصد از 24000 واحد تا 26500 واحد بودیم.
پیش از دوره دهم انتخابات مجلس شرایط کمی متفاوت بود؛ به طوری که نه تنها شاخص کل در برهه 3 ماهه تا انتخابات، رشدی 30 درصدی را تجربه کرد بلکه تا یک ماه پس از آن نیز این رشد ادامه داشت و شاخص کل در طول این 4 ماه از 61500 واحد به 81500 واحد رسید.
همانطور که بررسی شد در هر دو انتخابات مجلس شورای اسلامی اخیر، شاخص کل با رشد همراه بوده است؛ اما نه به یک میزان برابر. همچنین برخلاف تصور بسیاری این رشد در هر دو دوره به محض برگزاری انتخابات تمام نشده و تا یک ماه پس از آن نیز ادامه داشته است. اما آیا تنها دلیل رشد شاخص در دوره های بررسی شده انتخابات مجلس بوده است؟
تصور عموم اینگونه است که در آستانه انتخابات مجلس و ریاست جمهوری، دولت برای نمایش جو مناسب اقتصادی حاکم بر کشور و تشویق مردم به شرکت در انتخابات و همچنین پایان دادن کارنامه دوره قبلی با شاخصهای بالاتر، اقدام به ورود نقدینگی به بازار بورس و رشد آن مینماید.
اما بررسی وقایع زمان انتخابات مجلس نهم نشان میدهد همزمان با انتخابات عوامل دیگری نیز بر رشد بازار اثرگذار بودهاند؛ بطور مثال روند افزایشی نرخ تورم در سال 90 میتواند یکی از دلایل رشد شاخص قبل از دوره نهم انتخابات مجلس باشد.
در مورد انتخابات مجلس دهم نیز با وجود رشد مطلوب 35 درصدی در برهه 4 ماهه انتخابات، نباید تصویب برجام و گشایشهای اقتصادی سال 94 را پیش از انتحابات در آن سال نادیده گرفت.
اما درحال حاضر که شاخص کل از سطح 400 هزار واحد عبور کرده است عوامل مختلفی همچون بالا رفتن نرخ تورم و گزارشات نسبتاً مطلوب صنایع مختلف در رشد شاخص در یک سال اخیر تاثیرگذار بوده است. ما معتقدیم با توجه به چالشهای اقتصادی و بینالمللی پیشرو و همچنین افزایش مشارکت اقتصادی مردم از طریق بورس، رشد شاخص بورس تا انتخابات میتواند وجهه ایران را در مذاکرات احتمالی با اروپاییها ذیل برجام حفظ کرده و درصد مشارکت مردم در انتخابات را نیز افزایش دهد؛ لذا انتظار داریم همانند دو دوره گذشته در برهه کنونی شاهد ادامه رشد شاخص کل باشیم.
همواره با نزدیک شدن به انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری این صحبت از اهالی بازار شنیده میشود که روند کلی شاخص تا انتخابات صعودی است و برخی افراد...
همواره با نزدیک شدن به انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری این صحبت از اهالی بازار شنیده میشود که روند کلی شاخص تا انتخابات صعودی است و برخی افراد...
همواره با نزدیک شدن به انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری این صحبت از اهالی بازار شنیده میشود که روند کلی شاخص تا انتخابات صعودی است و برخی افراد...
نظرات