با توجه به تداورم روند نزولی شاخص کل و شاخص هموزن، در این مقاله به بررسی روند تکنیکالی و چشمانداز این دو شاخص میپردازیم.
در هفته گذشته برای چهارمین هفته متوالی شاهد ثبت بازده منفی در هر دو شاخص بازدهی بازار یعنی شاخص کل و هموزن بودیم. شاخص کل که در ابتدای هفته با عدد 1,279هزارواحدی کار خود را آغاز کرده بود در انتهای هفته کار خود را با عدد 1,129هزارواحد به پایان رساند. شاخص هموزن نیز که در نقطه 335هزار واحد ابتدای هفته را آغاز کرده بود در نهایت در سطح 317هزارواحدی کار خود را به پایان رساند. با این تفاسیر شاخص کل و هموزن بهترتیب بازده منفی 3.91درصدی(هفته گذشته 4.5درصد) و 5.53درصدی(هفته گذشته 5.13درصدی) را ثبت کردند.
همانطور که مشخص است در هفته قبل شاهد کاهش شتاب اصلاح بازار در هر دو شاخص بازدهی بازار بودیم؛ همچنین مشابه هفتههای گذشته شتاب و میزان اصلاح در نمادهای کوچک متوسط نسبت به نمادهای بزرگ بازار بیشتر بود که باید به آن توجه داشت.
همانطور که در تصویر بالا نیز مشخص است بازار از ابتدای دوره اصلاحی خود در قالب یک کانال نزولی در حال تکمیل روند اصلاحی خود بوده است؛ اما در هفته گذشته شاهد شکست کف این کانال بهسمت پایین بودیم. باتوجه به تشکیل دو کندل نزولی متوالی میتوان گفت شکست فوق معتبر بوده و با یک شکست کاذب مواجه نیستیم؛ اما نمیتوان از حمایت قابلتوجه حقوقیها در هفته گذشته چشمپوشی کرد. در صورت تداوم روند فعلی بهنظر میرسد بنابر قوانین تکنیکال شاخص حداقل بهمیزان عرض کانال نزولی خود به اصلاح خود ادامه دهد. البته محدوده حمایتی 1190 الی 1210هزارواحدی در پیش روی شاخص قرار دارند و میتوانند از تداوم روند نزولی شاخص جلوگیری کنند.
آرایش میانگینهای متحرک نمایی کند(آبیرنگ، با دوره تناوب 50روزه) و تند(قرمزرنگ، با دوره تناوب 20روزه) تاییدگر روند نزولی فعلی بازار است. در هفته اخیر شاهد افزایش فاصله میان این دو میانگین متحرک بودیم. اصولا در این زمان بازار از نقطه تعادل خود خارج شده و میتوان انتظار یک اصلاح در روند نزولی بازار را داشت. این اصلاح میتواند از منظر زمانی یا از منظر قیمتی باشد. برای آغاز روند صعودی میانگین متحرک تند باید بتواند میانگین متحرک کند را بهسمت بالا شکسته(کراس صعودی)، شیب هر دو مثبت شده و میانگین متحرک تند در بالای میانگین متحرک کند قرار گیرد. در این صورت میتوان انتظار تغییر روند بازار را داشت.
در تصویر بالا میتوان روند شاخص کل را در تایم فریم سهماهه مشاهده کرد؛ همانطور که مشخص است با تشکیل دو کندل نزولی متوالی شاهد آغاز روند رکودی در بازار هستیم. حرکت کانالیزه بازار از ابتدای دهه 70 نیز نکته با اهمیت دیگری است که باید به آن توجه کرد. از منظر زمانی دورههای رونق بازار به بیش از 20 کندل در در این تایم فریم میرسد. در دوره اخیر شاهد تکمیل این دوره در شاخص کل بودیم. در خصوص دورههای رکودی نیز بهطور متوسط باید 11 کندل در این تایم فریم تشکیل شود تا این دورهها از منظر زمانی و قیمتی تکمیل شوند؛ اما همانطور که در تصویر نیز مشخص است باتوجه به افزاش شدت و توالی موجهای تورمی در کشور شاهد افزایش بازه زمانی دوره رونق بازار و کاهش بازه زمانی اصلاح در بازار هستیم. بنابراین اگر دوره رکودی بازار مشابه ابتدای دهه 90 باشد تشکیل یک کندل دیگر در این تایم فریم نویدبخش پایان دوره رکودی بازار خواهد بود.
شاخص هموزن از ابتدای دوره اصلاحی خود با اصلاح 41درصدی از سقف خود مواجه شده است. در عین حال برخی از حمایتهای کلیدی این شاخص از ابتدای دوره اصلاح از دست رفته و کورسوی امیدی در بازار به حفظ سنگر حمایتی 306 الی 316هزارواحدی وجود دارد؛ ولی در صورت شکست این سطح انتظار تداوم روند نزولی در این شاخص همچنان وجود دارد. بهدلیل شکست سطوح حمایتی مهم در این شاخص در مسیر نزولی خود در صورت آغاز احتمالی یک روند صعودی مقاومتهای بسیاری در مقابل رشد این شاخص وجود دارد.
با نگاهی به اندیکاتورهای میانگین متحرک نمایی در شاخص هموزن متوجه تداوم روند نزولی در بازار میشویم که از این حیث مشابه شاخص کل است. برای آغاز روند صعودی در این شاخص مشابه شاخص کل باید منتظر کراس صعودی اندیکاتور میانگین متحرک نمایی تند از کند، تشکیل شیب صعودی در هر دوی آنها و همچنین قرارگیری بالاتر میانگین متحرک تند نسبت به کند باشیم؛ همچنین با بررسی وضعیت اندیکاتور RSI نیز میتوان متوجه شکست یک محدوده حمایتی مهم در آن شد. باید در روزهای آینده منتظر ماند تا دید روند صعودی ایجاد شده پولبکی در روند نزولی است یا یک روند صعودی جدید در بازار ایجاد شده است. در صورت از دست رفتن این محدوده سطح حمایتی بعدی سطح حمایتی 3درصدی در این اندیکاتور است که میتواند از تداوم روند نزولی در بازار جلوگیری کند.
در هفته گذشته شاهد کاهش سطح P/E TTM بازار و رسیدن آن به سطح 7.3واحدی بودیم. تقریبا در آذرماه سال 1398 شاهد ثبت چنین سطح P/E TTM در بازار بودیم که نکته قابل تاملی است؛ همچنین بهدلیل یکسان بودن درصد اصلاح P/E TTM با اصلاح بازار در هفته گذشته بهصورت نسبی میتوان گفت عمدتا در چنین فضایی کاهش سطح عمومی قیمتها دلیل کاهش این نسبت سودآوری گذشتهنگر بوده است. میانگین این نسبت در ده سال اخیر معادل 8واحد بوده است که کمتر بودن سطح فعلی آن نسبت به میانگین تاریخی نشاندهنده فضای رکودی فعلی بازار است.
در تصویر بالا میتوان روند شاخص کل(خط آبیرنگ)، ارزش معاملات خرد(ستون سبزرنگ) و میانگین متحرک 30روزه اعمال شده در آن را مشاهده کرد؛ همانطور که مشخص است در صورتی که ارزش معاملات در سطوحی پایینتر از میانگین متحرک اعمال شده آن باشد بازار شرایط رکودی را تجربه میکند و در صورت افزایش آن و عبور از میانگین متحرک فضای بازار بهسمت شرایط رونق پیش میرود. در دو روز پایانی هفته جاری شاهد ثبت ارزش معاملات در سطوحی بالاتر از میانگین متحرک خود بودیم. این موضوع میتواند سیگنالی در جهت بهبود وضعیت بازار و در نهایت آغاز یک رالی صعودی جدید در بازار باشد.
باتوجه به کاهش شیب افت بازار، افزایش ارزش معاملات خرد در روزهای پایانی هفته و کاهش سطح P/E بازار در هفته اخیر و همچنین حمایت قابلتوجه حقوقیها در روز پایانی هفته انتظار بهبود وضعیت بازار را در هفته آتی را داریم. هفته آتی هفتهای تعیینکننده از منظر تکنیکال در بازار است که نشان میدهد بهبود وضعیت بازار در روز پایانی هفته یک موج صعودی جدید بوده یا صرفا اصلاحی در روند نزولی بوده است. بنابراین در هفته آتی باید منتظر تعیین روند بازار ماند.
تحلیل بورس در هفته گذشته در هفته گذشته برای چهارمین هفته متوالی شاهد ثبت بازده منفی در هر دو شاخص بازدهی بازار یعنی شاخص کل...
تحلیل بورس در هفته گذشته در هفته گذشته برای چهارمین هفته متوالی شاهد ثبت بازده منفی در هر دو شاخص بازدهی بازار یعنی شاخص کل...
تحلیل بورس در هفته گذشته در هفته گذشته برای چهارمین هفته متوالی شاهد ثبت بازده منفی در هر دو شاخص بازدهی بازار یعنی شاخص کل...
نظرات