رفتار مالی کودکان در سنین پایین معمولاً با تقلید از الگوهای رفتاری والدین و یا مربیان کودک صورت میگیرد. چرا که محیط پیرامون کودک در راستای ایجاد ابتداییترین طرحوارههای ذهنی آنها نقش بسیار مؤثری دارد. والدین و مربیان به عنوان اولین آموزگاران عادتها و رفتار مالی کودک، نقش مهمی در نحوهی تصمیمگیری کودکان در آینده ایفا میکنند. در کنار تمام مهارتهای کلامی و فکری کودکان، توان استدلال، مقایسه و تصمیمگیری، همواره از مهارتهای مهم و حیاتی تلقی میشوند. کودک شما در طول زندگی با تصمیمگیریهای مالی متفاوتی مواجه خواهد شد که شما را بهعنوان والد مسئول میکند تا با ساختن عادتهای رفتاری درست در نحوهی مدیریت پول و تصمیمگیری در خصوص آنها، او را برای مواجه با چالشهای آتی آماده کنید.
ذخیرهی پول و پسانداز همیشه از دغدغههای مهم بشر بوده چرا که قدرت خرید و سرمایهگذاری وی در آینده را تعیین میکند؛ بنابراین کودک ضمن آشنایی با ارزش و ماهیت پول و درآمد و درک مفهوم هزینه، توانایی تصمیمگیری بهینه برای تخصیص منابع و دارایی خود را بدست میآورد. سواد مالی به عنوان یک پروسه ارزیابی و انتخاب شناخته شده است، چرا که در آن هر فرد میتواند با دستیابی به مهارتهای اکتسابی و بررسی پیشامدهای انتخاب خود، متناسب با انتظاراتش، تصمیم مطلوبی به عمل آورد.
مدیریت دارایی و منابع در بزرگسالی ارتباط مستقیمی با نحوهی مدیریت پول توجیبی و تصمیم درست و مناسب برای مدیریت مصرف آن در کودکی دارد. چه بسیار دانشآموزانی که پا به سن نوجوانی گذاشتند و همچنان در نحوه مدیریت پول و اولویتبندی مخارج خود دچار مشکل میشوند و معمولاً هیچ برنامهای برای پسانداز یا سرمایهگذاری برای دستیابی به دارایی بیشتر در آینده ندارند. سالهای ابتدایی زندگی کودک، زمان مناسبی برای نشان دادن ارزش پول و اهمیت ذخیره آن برای آینده است چرا که کودک میتواند مفهوم درآمد، به عنوان دریافتی خانواده و هزینه، به عنوان مخارج خانواده را درک کند. علاوه بر این میتواند مسئولیتهایی را از سمت خانواده در ازای دریافت مبلغ ناچیزی پول بپذیرد تا با نحوه دستیابی به درآمد و کسب و کار آشنا شود.
پول چرک کف دست نیست! جملهای که شاید در فرهنگ ما بسیار به آن پرداخته میشود تا بلکه افراد را از مادیگرایی دور کند. به کودک خود بیاموزید تا پول را به چشم یک ابزار مفید برای رسیدن به اهداف خود ببیند و با قدم گذاشتن در جهت خلق نوعی ارزش در جامعه به آن دست یابد تا از این رو بینش و سواد مالی کودک خود را در راستای رسیدن به آن اهداف تقویت کنید.
به طور مثال کودک خود را در کارهای خانه و خانواده سهیم کنید. مشارکت فعالانه و سپردن بخشی از کارها، علاوه بر تقویت مسئولیتپذیری و حس سهیم بودن در امور، به کودک کمک میکند تا فرایند تقسیم بهینهی وظایف و تفاوت ارزش کارها را بهتر درک کند.
سواد مالی تفاوت بین نیازها و خواستهها را ملموستر میکند و کمک میکند افراد اولویت نیازها و خواستههای خود را شفافتر بدانند و برای دستیابی به آنها آگاهانهتر برنامهریزی کنند.
استفاده از پول حین یادگیری شمارش اعداد، کمک میکند تا کودکان تجربهای عملی از بکارگیری پایهایترین آموزههای ریاضی و استدلالی خود داشته باشند. اختصاص مبلغی پول، ترجیحاً زمان محور، تحت عنوان پول توجیبی البته به میزان لازم و واقعبینانه، همچنین سپردن مسئولیتهای کارتهای اعتباری و منظم ساختن بدهیها، آگاهی از نحوهی ذخیره و پسانداز فردی، از جمله تجربههای عملی اثرگذار برای کودک هستند. اینگونه تجربیات برای درک بهتر ارزش پول و اولویتبندی مخارج و آشنایی بیشتر کودک با حسابهای بانکی، کمک میکند تا با گذر زمان نحوه پسانداز مناسب را یاد بگیرند.
به کودک خود کمک کنید که برنامهریزی کند. کودک از همان سنین ابتدایی خواستههایی دارد که میتواند طبق برنامهریزی و هدفگذاری در ازای انجام کاری به آنها برسد و جایگاه پول را به عنوان یک ابزار مفید در زندگی احساس کند. کودک با کمک سواد مالی و با درک اهمیت پسانداز و سرمایهگذاری، انتخابهای بهتری برای داراییهای خود خواهد داشت. این انتخابها قطعاً او را برای رسیدن به اهداف و برنامههایش یاری خواهند کرد. همچنین آشنایی وسیعتر با خدمات نهادهای مالی در سنین بالاتر به کودکان کمک میکند تا با شناخت بهتر نیازهای زندگی فردی و نیازهای جامعه، تصمیمگیریهای بهتری در خصوص سرمایهگذاریهای خود داشته باشند.
بدون شک مسئولیتپذیری یکی از شاخصههای مهم زندگی محسوب میشود که از همان کودکی و بخصوص در سنین نوجوانی مورد توجه والدین قرار میگیرد و در تربیت آنها لحاظ میشود. سواد مالی کودکان در راستای تقویت روحیه مسئولیتپذیری، آنان را با مسئولیتهای فردی و اجتماعی در تصمیمگیریهای تأثیرگذار زندگی آشنا میکند. در اصل، سواد مالی کودکان صرفاً یک دانش نیست بلکه یک بینش، تفکر و تصمیمگیری سنجیده است. سواد مالی کودکان عامل تقویت توان آیندهنگری در زندگی فردی و به عنوان جزئی از یک جامعه و کشور محسوب میشود.
حل مسئله به عنوان یکی از مهمترین مهارتهای فردی در جهان شناخته میشود که توان تصمیمگیری در خصوص راهحلهای بهینه موجود را مشخص میکند. این روشهای عملی منجر به ایجاد عادتهای درست در تصمیمگیری کودک میشود. بدین جهت سواد مالی کودکان از جمله ارکان مهم و اثرگذار آموزشی و تربیتی محسوب میشود.
با اینکه برنامهریزی و اولویتبندی اهداف یکی از گامهای مهم دستیابی به خواستهها در زندگی محسوب میشود اما بیشک دانش و سواد مالی و نگاه واقعبینانه به پول، پساندازها و سرمایهگذاریها، از ابزارهای مهم مسیر دستیابی به اهداف هر فردیست که باید از کودکی در وی پایهگذاری شوند.
از این رو بعد از گذر سالها، با وجود خلا آموزش مالی در برنامه آموزشی کشور، سواد مالی کودکان به عنوان یکی از مهارتهای مهم در برخی دورههای آموزشی مخصوص کودکان در قالب بازیهای فردی و گروهی به کودکان آموزش داده میشود و کودکان با پذیرش نقشهای شبیهسازی شده، خود را آمادهی تصمیمگیری در شرایط چالشبرانگیز مالی میکنند تا بیاموزند برای داراییهای خود باید چه برنامهای داشته باشند و چقدر برای پسانداز و سرمایهگذاری اهمیت قائل شوند.
تلاش ما بر این است تا کودکان و نوجوانان بینش صحیحتری نسبت به دانش مالی و مفاهیم مرتبط با آن در زندگی داشته باشند و با پذیرش مسئولیتهای خرد و مدیریت داراییها، رفته رفته مهارتهای لازم برای ورود به محیط کار و اجتماع را بدست آورند. بدون شک محیطهای گروهی ازجمله خانواده، مدرسه یا مهدکودک در خصوص آموزش مهارتها و رفتارهای اجتماعی و فردی بسیار اثرگذار بوده و خواهند بود. شما نیز به عنوان والد یا معلم میتوانید با فراهم آوردن بسترهای مناسب آموزشی در ارتقای سطح سواد مالی کودک خود نقش بسزایی داشته باشید و مسیر رشد کودکان را برای موفقیت شغلی بیشتر، هموار کنید.
نظرات
میگن بازی گردش پولی هم در همین راستا چیز خوبیه