در کشورهای اسلامی، استفاده از ابزارهای مالی متعارف مانند اوراق قرضه، مقبولیت و کارایی ندارد. بر این اساس شرکتهای اسلامی فعال در کشورهای غیراسلامی برای تأمین مالی و مدیریت بدهی خود نیازمند استفاده از جایگزینهایی مطابق با اصول اسلامی هستند.
اوراق صکوک یکی از ابزارهایی است که منطبق بر اصول اسلامی بوده و نیاز دولتها و شرکتهای اسلامی را محقق میکند. در این مقاله به بررسی جامع این اوراق میپردازیم.
اصطلاح صکوک برگرفته از واژه عربی صک به معنای چک، نوشته بدهکار، سفته و قبض بدهی است و بهعنوان اوراق قرضه اسلامی تعریف میشود. صکوک، نوعی اوراق بهادار با ارزش مالی یکسان و قابل معامله در بازارهای مالی است که بر پایه یکی از قراردادهای مورد تأیید اسلام طراحی شده است. دارندگان این اوراق بهصورت مشاع مالک یک یا مجموعهای از داراییها و منافع حاصل از آن هستند.
جمهوری اسلامی ایران در سال 1373 مقررات ناظر بر انتشار اوراق مشارکت را تهیه کرد. سپس شهرداری تهران بهعنوان ناشر، اولین اوراق مشارکت را جهت تأمین مالی پروژه بزرگراه شهید نواب صفوی منتشر نمود.بنابراین ایران اولین کشوری بود که اقدام به طراحی و انتشار چنین ابزاری کرد. البته توسعهی ابزارهای مالی و طراحی انواع مختلف آن توسط سایر کشورهای اسلامی بهویژه کشورهای عربی و مالزی بوده است.
شکل زیر انواع ابزارهای مالی و اوراق مورد استفاده در نظام مالی اسلامی را نشان میدهد:
سازمان حسابداری و حسابرسی نهادهای مالی اسلامی اقدام به معرفی انواع صکوک کرده که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
این اوراق براساس عقد اجاره منتشر میشوند. صکوک اجاره نشاندهنده مالکیت مشاع دارندگان آن، در دارایی مبنای انتشار اوراق است که اجاره داده میشود. وجود حداقل سه نهاد مالی جهت انتشار اوراق اجاره ضروری است. این سه نهاد عبارتند از:
شکل زیر رویه اجرایی انتشار اوراق صکوک اجاره را نمایش میدهد:
در این قرارداد مؤسسهای از طرف خریداران سلف با مؤسسه دیگری وارد قرارداد میشود. در واقع این مؤسسه بین کالاها و خریداران واسطه شده و بهعنوان یک رابط جهت تسهیل فعالیت اقدام میکند. کالاهایی که در شرع برای عقود صکوک مجاز دانسته نشدهاند، در این بخش قرار نمیگیرند. بنابراین انواع طلا و سکه را نمیتوان جهت انتشار صکوک سلف به عنوان دارایی پایه قرار داد.
در ساختار صکوک سلف، متعهد (شخص حقیقی یا حقوقی) قرارداد میبندد که از طرف دارندگان نهایی صکوک، کالا را خرید و فروش کند. متعهد در قبال انجام این کار، کمیسیون کارگزاری و حقالزحمه عاملیت دریافت میکند.
این نوع از اوراق، اسناد و گواهیهای دارای ارزش یکسان هستند. صکوک استصناع برای تجمیع وجوه لازم جهت ساخت کالایی استفاده میشوند که تحت تملک دارنده صکوک است.
دارندهی این سند بخشی از مالکیت شرکتهای تعاونی، دولتی یا خصوصی را در اختیار دارد. تا سررسید این اوراق، هر نوع تغییر قیمت دارایی متوجه صاحب اوراق مشارکت است.
این نوع از صکوک، اوراق بهاداری است که بر اساس قرارداد مرابحه حاصل میشود. دارندگان این اوراق بهصورت مشاع مالک دارایی مالی (دینی) هستند. اوراق صکوک بازدهی ثابتی دارد و در بازار ثانوی قابل فروش است.
در این نوع از صکوک، ناشر اوراق مضاربه با واگذاری اوراق، وجوه متقاضیان را جمعآوری کرده و بهعنوان مضاربه در اختیار بانی قرار میدهد. سپس بانی، آن را در فعالیت اقتصادی سودآور (بازرگانی) بهکار میگیرد. بانی در پایان هر معامله یا پایان هر دوره مالی، سود حاصل را براساس نسبتهایی که روی اوراق نوشته شده، میان خود و صاحبان اوراق تقسیم میکند.
ریسک اوراق صکوک را به روشهای مختلفی میتوان دستهبندی کرد. مهمترین ریسکهایی که دارندگان اوراق صکوک با آن مواجه هستند، عبارتند از:
برخی از مزایای انتشار اوراق صکوک را میتوان بهصورت زیر بیان کرد:
اوراق صکوک و اوراق قرضه، دارای پنج تفاوت اصلی هستند که در ادامه به بیان آنها میپردازیم:
با توجه به محدوديتهاي گفته شده در کشورهای اسلامی، استفاده از ابزارهای مالی متعارف در غرب مانند اوراق قرضه، محدود شده است. بر این اساس دولتها و شرکتهای اسلامی "صكوك" را طراحی کردند. به بیان دیگر، اوراق صکوک یکی از ابزارهای مالی است که توسط دولتهای اسلامی برای جایگزین کردن اوراق قرضه ساخته شده است. هدف این نوع از اوراق انجام معاملات بر پایهی قواعد اسلام است. اوراق صکوک بر اساس نوع کاربردش تقسیمبندی میشود که در این مطلب به تشریح کامل سازوکار آن پرداختیم.
برای آشنایی بیشتر با بازار بدهی به مقاله انواع بازارهای مالی مراجعه کنید.
نظرات